Sve dalje od novog saziva Savjeta ministara

Komšić postavlja nove uslove

  • 12.01.2019. 19:36

BiH je svakim danom sve dalje od novog saziva Savjeta ministara. Željko Komšić, član Predsjedništva otvoreno priznaje da neće dati podršku kandidatu SNSD-a, a ovoga puta glas uslovljava usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO. 

Komšiću ne bi smetalo, da Savjet ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem djeluje u tehničkom mandatu i naredne četiri godine, iako bi to vjerovatno uzrokovalo najveću političku krizu u BiH. Komšić očigledno govori ono što misle u SDA i u nekim ambasadama u Sarajevu, koji rade protiv Republike Srpske i srpskog naroda, odgovaraju iz SNSD-a. Prepoznajemo opasne namjere da se na nivou zajedničkih institucija opet izigra izborna volja srpskog naroda, kaže Staša Košarac, šef SNSD-ovog Kluba u Predstavničkom domu, koji poziva srpske ministre u Savjetu ministara da podnesu ostavke.

"Treba reći da bi jedino politički ispravno, a rekao bih patriotski i nacionalno, bilo da Šarović, Mektić i Crnadak podnesu ostavke, jer na ovakav način, djelujući u Savjetu ministara, djeluju zajedno sa Šefikom Džaferoviće i Željkom Košmićem, kroz politiku ucjena prema Republici Srpskoj i volji srpskog naroda, što je za nas problematično", kaže Košarac.

Komšić i Džaferović i ranije su rekli da neće podržati kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministra dok se izjasni za nastavak NATO puta BiH. Usvajenje Godišnjeg nacionalnog programa novi je uslov, koji će samo produbiti krizu u BiH, jer bez novog saziva Savjeta ministara, teško da i Parlament može raditi u punom kapacitetu. Pošto je Željko Komšić došao da izaziva krize, i netrpeljivost među narodima, posebno srpskim i hrvatskim, ništa nas od njega ne može iznenaditi, kaže Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u Predstvaničkom domu.

"Republika Srpska je ostvarila, veliku izbornu pobjedu, u patriotskoj koaliciji, upravo na suprotnim načelima, načelima vojne neutralnosti. Prema tome su to su načela koju BiH determinišu, jer ona još nije pristupila ni NATO-u , niti bilo kom drugom savezu. U svakom slučaju ko god nas bude ucjenjivao radiće protiv BiH", kaže Stevandić.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva juče je rekao da ne vidi razloga da se Predsjedništvo sastaje, dok se ne riješi pitanje izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Ponovio je da je pokušao da sazove sjednicu, gdje bi se to pitanje riješilo, ali da nije bilo volje druga dva člana, koji su potom rekli da uslovljavaju podršku nastavkom NATO puta BiH. Iz Republike Srpske poručuju da ne bi bilo dobro ukoliko bi potrajao tehnički mandat Savjeta ministara i da je neophodno što prije izabrati novi saziv. 

"Ja se nadam da će se ljudi, i oni koji sada spore i oni koji stavljaju, primjedbe zbog primjedbe, a ne zbog suštinskih stvari, da će prevazići tu vrstu problema, i da će taj Savjet ipak u narednih mjesec ili dva biti izabran", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.
 
SNSD je juče zatražio i otkazivanje sjednice Predstavničkog doma, koja je zakazana 17. januara. U toj partiji smatraju da nema svrhe birati parlamentare komisije i tijela, jer se ne zna većina na nivou zajednčkih institucija. Apsurdnim smatraju i to što bi se moglo desiti da ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović, kao i predsjedavajući Denis Zvizdić predlažu zakone, a potom o njima glasaju u Predstvaničkom domu, jer istovremeno obavljaju funkcije u Savjetu ministara i poslanika u BH parlamentu. 

u SNSD-u smatraju da nema svrhe da Predstavnički dom zasjeda dok se ne definše većina, a o zahtjevu za otkazivanje sjednice raspravljaće se naredne sedmice. 

Тагови: