Zeničko-dobojski kanton

Komšić persona non grata u opštini Usora

13:38, 15.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić proglašen je personom non grata u opštini Usora, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

S obzirom na to da su u Predsjedništvo BiH izabrana dva bošnjačka člana i da se Komšić lično stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, iz opštine Usora mu poručuju da u svom budućem političkom djelovanju kada bude zastupao građane BiH zaobiće područje ove lokalne zajednice, gdje većinski žive Hrvati jer ga ne smatraju svojim legitimno izabranim predsjednikom. 

U saopštenju, koje su potpisali načelnik opštine Zvonimir Anđelić i predsjednik opštinskog vijeća Usore Ivo Suvala, navodi se da je izborom Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dominantno bošnjačkim glasovima, grubo narušeno osnovno načelo Ustava BiH o konstitutivnosti tri naroda koje podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu ravnopravnost. 

Thumbnail

"Time je izigrana i uzurpirana volja hrvatskog naroda u Federaciji BiH (FBiH) od najbrojnijeg bošnjačkog naroda i dovedeno je u pitanje povjerenje hrvatskog naroda u demokratske strukture i institucije u ovoj složenoj dejtonskoj ustavno-pravnoj strukturi BiH", ističe se u saopštenju. 

Rukovodstvo opštine ističe da na području ove lokalne zajednice živi 90 odsto hrvatskog naroda, a na proteklim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čavić dobio je podršku 74 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali, što je 82 odsto hrvatskog biračkog tijela u opštini Usora. 

"Izjavu Komšića da je on predsjednik i svih Hrvata koji nisu glasali za njega smatramo uvredljivim i licemjernim izrugivanjem načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. BiH nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih", zaključuje se u saopštenju.