Nenad Stevandić

Komisija za OBA hitno da istraži navode o prisluškivanju Tegeltije

13:58, 02.12.2020.
Izvor: Srna
Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić uputio je zahtjev da ovaj dom zatraži hitno sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH s ciljem detaljne istrage navoda predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije o njegovom nezakonitom praćenju i prisluškivanju.

Stevandić je danas uputio zahtjev da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma, zakazane za 9. decembar, uvrsti nova tačka kojom bi ovaj dom usvojio zaključak kojim se traži da hitno, odnosno sedam dana od njegovog usvajanja, bude zakazana sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad OBA.

Komisija bi, navodi se u Stevandićevom zahtjevu, trebalo da detaljno istraži Tegeltijine navode o njegovom nezakonitom i proizvoljnom sistemskom i kontinuiranom praćenju, snimanju i praćenju s ciljem pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža, kao navodnih materijala kojim bi se trebale proizvesti personalne promjene u pravosudnom sistemu.

- O nalazima istrage Zajednička komisija treba da obavijesti oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i druge institucije koje, u skladu sa važećim zakonskim propisima, rukovode radom OBA BiH i direktora te agencije - dodaje se u Stevandićevom zahtjevu.

U obrazloženju zahtjeva podsjeća se da se 26. novembra u javnosti pojavio audio-snimak telefonskog razgovora predsjednika VSTS-a sa navodno bivšom članicom VSTS-a kojim se insinuira da Tegeltija obećava imenovanje njene sestre na poziciju sudije u jednoj pravosudnoj instituciji u Banjaluci.

Dan kasnije Tegeltija je snimak ocijenio kao nevjerodostojnu montažu i u intervjuu za jednu sarajevsku televiziju potvrdio da za postojanje snimka zna već godinu dana.

Prema Tegeltijinim riječima, o tome je obavijestio i direktora OBA Osmana Mehmedagića koji ga je, nakon provjere, pozvao i rekao da su istinita njegova saznanja o nezakonitom praćenju i snimanju, ali da to ne radi on, već "odmetnuti dijelovi službe kojom rukovodi".

- Ovakvi navodi traže hitnu reakciju nadležnih institucija, posebno Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH, u čijoj je nadležnosti provođenje istrage o radu OBA - zaključio je Stevandić.