Komisija za koncesije BiH nema nadležnosti nad imovinom na teritoriji Srpske

  • 04.12.2020. 13:16

Sve aktivnosti koje su preduzele institucije Republike Srpske u vezi sa realizacijom projekta "Gornja Drina" u skladu su sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, a izjave Šefika Džaferovića i drugih bošnjačkih političara samo su dio lošeg političkog marketinga, poručeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Komisija za koncesije BiH nema nadležnosti nad imovinom koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i to bi trebalo da zna vrli i iskusni pravnik, kako sam sebe naziva Šefik Džaferović, kao što bi trebalo da zna i da BiH nema imovinu što jasno piše u Ustav BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, u kojem su pobrojane nadležnosti zajedničkih organa BiH, dok sve ostale pripadaju entitetima - istakli su u odgovoru iz kabineta srpskog člana Predsjedništva na pitanje Srne da prokomentarišu Džaferovićevu izjavu da je u pripremi "pravna reakcija BiH na dogovor Srbije i Republike Srpske o gradnji hidrocentrala na rijeci Drini".

Iz kabineta naglašavaju da je reakcija u ime BiH nemoguća jer ona nema pravo na to i Džaferovićeva izjava je samo "'lično mišljenje' 'vrlog' pravnika, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH".

U odgovoru se podsjeća da je Zakonom o koncesijama BiH iz 2002. godine osnovana Komisija za koncesije BiH koja djeluje u svojstvu Komisije za dodjelu koncesija BiH kada obavlja funkcije i vrši ovlaštenja u vezi s dodjelom koncesija koje su u isključivoj nadležnosti BiH, te da su nadležnosti BiH propisane članom tri Ustava BiH koji nosi naziv "Nadležnosti institucija BiH".

- Zakon o koncesijama BiH na koje se pozivaju pojednini političari iz reda bošnjačkog naroda na precizan način reguliše nadležnosti kada je nadležna BiH odnosno kada je riječ o zajedničkoj nadležnosti BiH i Republike Srpske, FBiH ili Brčko Distrikta. Navedenim zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se domaćim i stranim pravnim licima mogu dodjeljivati koncesije u sektorima koji su, po Ustavu i zakonima BiH, u nadležnosti BiH, kao i kada se koncesiono dobro prostire na granici Federacije BiH i Republike Srpske - pojašnjava se u odgovoru iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su naglasili da se koncesiono dobro, odnosno dio rijeke Drine nalazi na teritoriji Republike Srspke, ne prostire se na teritoriju drugog entiteta, te da zabrinjava činjenica da pojedini političari iz bošnjačkog naroda na jedan ostrašćen način pozivaju i imenuju neke institucije BiH kao što je i navedena komisija a pritom same institucije se ne izjašnjavaju jer poznaju zakonske propise i svjesni su da je ovo pitanje jasno.

- Pozivanje na visokog predstavnika s ciljem podizanja medijskog presinga i navođenje pojedinih presude Ustavnog suda BiH te njihovo ekstenzivno tumačenje pod kojim se pod određene pravne institute može podvesti sve ono što neki političar misli ili želi i što mu u tom trenutku odgovara je veoma opasan presedan - ističe se u odgovoru.

Iz kabineta su naglasili da realizacija projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja hidrocentrala Buk Bijela, Foča i Paunci predstavlja ozbiljan energetski resurs i od vrhunskog interesa je za građane Republike Srpske, posebno stanovnika tog kraja i njegovom realizacijom biće omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

- Očigledno je da sve što doprinosi boljem životu građana Republike Srpske, jačanju energetskog i ekonomskog sektora izuzetno smeta pojedinim bošnjačkim političarima i izaziva nervozu da odmah pozivaju u pomoć i visokog predstavnika i njegovu intervenciju. To dovoljno govori u kakvoj zemlji živimo. Kada se čovjek nađe pred nedoumicom o ispravnom i neispravnom, njegovo ponašanje oblikuje njegov karakter i njegova savjest. Tako je očigledno u ovom slučaju i kod Džaferovića - istakli su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.