Memorijalni centar

Komemoracija u Potočarima

08:07, 11.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Potočarima, kod Srebrenice, danas će biti održana komemoracija Bošnjacima stradalim prije 24 godine.

Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.00 časova. 

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, delegacije će u 12.00 časova položiti vijence i odati poštu nastradalim u sakralnom dijelu Memorijalnog centra. 

Potom će uslijediti vjerski dio komemoracije i sahrana dijelova posmrtnih ostataka 33 identifikovana lica. 

Posmrtni ostaci 33 identifikovana lica dovezeni su u Potočare, gdje se danas u poslije podne očekuje dolazak kolone sa učesnicima trodnevnog "Marša mira". 

U Srebrenici je juče održana i komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je odata počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu. 

Komemorativni skup u Potočarima obezbjeđivaće Policija Republike Srpske, uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH. Na tom području pojačano je prisustvo pripadnika snaga bezbjednosti. 

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja 27 godina od stradanja Srba i 24 godine od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice. 

U opštini Srebrenica 11. i 12. juli proglašeni su neradnim danima da bi građani mogli odati počast nastradalim sugrađanima. U opštini će od 8.00 do 14.00 časova raditi samo Centar za pružanje usluga građanima u naredna dva dana. 

Na putevima prema Srebrenici danas je na snazi poseban režim saobraćaja radi bezbjednog dolaska u Potočare i povratka nakon komemoracije.