Najmnogoljudnije nacije nema previše u BiH

Koliko Kineza živi u BiH i gdje?

  • 16.02.2019. 20:49

Faruk Borić, predsjednik Društva Bosansko-kinesko prijateljstvo je zajedno sa Su Siaosinom, Kinezom koji živi u Bosni i Hercegovini, govorio o saradnji između dvije države.

Oni su gostovali u emisiji "Novi dan" na televiziji "N1", a povod je bila proslava Kineske Nove godine u Bosni i Hercegovini.

Su Siaosin je istakao manje poznate podatke o kineskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

"U Bosni i Hercegovini živi oko 500 Kineza. Najviše ih je u Brčkom. U Sarajevu je 50-ak Kineza. Uglavnom se bave trgovinom, ali u posljednje vrijeme sve više turizmom". rekao je Siaosin dodavši:

"Govorimo prijateljima u Kini za BiH, promovišemo u BiH. Govorimo im da u BiH mogu dolaziti kada hoće jer nema više viza".

Borić je u razgovoru za "N1" naglasio koje su koristi za Bosnu i Herceogvinu od saradnje sa najmnogoljudnijom zemljom svijeta podsjetivši:

"Kinezi uglavnom znaju za Tita, Valtera i Sarajevo. To je nevjerovatan brend za koji bi neke multinacionalne kompanije platile. Nevjerovatno je da imaju toliko emocionalnog odnosa prema Valteru. Fali znanja o Bosni i Hercegovini, zato što fali literature na kineskom jeziku".

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина