Sakiba Forića kontaktiralo i Tužilaštvo BiH

Koliko je viza izdao ambasador BiH u Pakistanu?

  • 24.05.2020. 19:21

Tužilaštvo BiH, još prošle godine kontaktiralo je ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića zbog sumnjivih viza sa kojima su državljani Pakistana ulazili u BiH. 

To je za federalne medije potvrdio i sam Forić, koji je nevoljno priznao i da je u toku svog mandata podijelio oko 450 viza, ali sve, kako kaže, na legalan način. Ponovo je izbjegao priču o 3.000 falsifikovanih viza sa kojima su migranti iz Paksitana ušli u BiH, a koju je nedavno objelodanio ministar bezbjednosti BiH, Fahrudin Radončić.

Šta se krije iza lažnih viza, istražuju Tužilaštvo i bezbjednosne agencije BiH, jer Forić očito, nije voljan da da odgovor. Krivca vidi u Fahrudinu Radončiću, uz opasku da bi se u fotelji ministra bezbjednosti, na koju je, kako ATV saznaje, i ranije pretendovao, bolje snašao.

"Sada kako su ove tenzije ministra Radončića koji je napravio neku strategiju, ali samo u svojoj nekoj viziji, i pogledima njegovim neostvarivu. Da deportuje migrante kada su mu se suprotstavili ljudi koji štite državu, a to je predsjedavajući Predsjedništva i ministar inostranih poslova i rekli da to ne može tako, da ne možete vi strpati ljude u avion i poslati u jednu državu na takav način deportovati ih", rekao je Forić.

Ovo nije prvi put da se Tužilaštvo BiH bavilo Sakibom Forićem. Još 2007. godine Tužalštvo BiH sumnjičilo je Forića za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

ATV je već ranije pisala da su Forića istraživale i bezbjednosne agencija zbog povezivanja sa ratnim zločinima Atifa Dudakovića. Forić je još prije dvije godine, i to u periodu kada je već obavljao fuknicju ambasadora BiH u Pakistanu javno komentarisao hapšenje Atifa Dudakovića, za koje je rekao da je suvišno i spektakularno. 

Forić je itekako pokupio zasluge kao pripadnik Armije BiH, o čemu svjedoči i video u kojem preuzima dužnost komandira 17. krajiške brigade. 

Da bi cijela situacija oko lažnih viza mogla da bude pravi bezbjednosni problem upozorio je i srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da je gotovo nevjerovatno da niko u BiH nije reagovao na to što je 3.000 migranta ilegalno ušlo u BiH, a da im je to neko dozvolio. 

Vize se nisu izdavale samo u Pakistanu već i u Iraku. Tužilaštvo BiH je formiralo je predmet i radi na istrazi izdavanja turističkih viza državljanima Iraka koji su navodno u BiH dolazili kao turisti. 

 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок