Koliko je paradžemata aktivno na teritoriji BiH?

  • 15.08.2020. 19:51

Jedanaest paradžemata aktivno je na području BiH. Podaci su to Islamske zajednice u kojoj tvrde da ih je skoro isto toliko ugašeno u posljednjh godinu dana. 

Nijedna od tih organizacija, kažu, nije uvedena u registar IZ. Samim tim, za njihovo ponašanje ne mogu da odgovaraju.

"U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organizuju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore. IZ u BiH i dalje radi na integrisanju svih pojedinaca i grupa koje prihvataju njeno učenje i njen organizacijski okvir, te istovremeno ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njenih okvira", kaže Muhamed Jusić, savjetnik reis-ul-uleme za odnose s medijima.

Ako je podatak, da je 10 paradžemata u BiH ugašeno u proteklih godinu dana tačan, ta činjenica ohrabruje. Smatraju to stručnjaci za bezbjednost. Ono što je izvjesnije je, kažu, da su te zajednice neko vrijeme jednostavno “spavale”. Zato ih, upozoravaju, treba držati na oku.

"Sve ono što smo do sada uspjeli da vidimo je da su oni stvarali određena jezgra, određenu bazu za neke druge ljude koji bi došli sa nekog drugog prostora. Vidjeli smo da oni propagiraju jedan drugi Islam koji nije nešto što je imanentno islamskoj vjerskoj zajednici, koji je vrlo radikalan ii koji može donijeti velike probleme svim građanima BiH, a sasvim sigurno i samim Bošnjacima, odnosno vjernicima IZ u BiH", kaže Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednosti i zaštitu.

I dok u IZ tvrde da i dalje rade na integrisanju paradžemata, prošle su pune četiri godine od isteka roka koji je IZ dala imamima da svojim djelovanjem spriječe djelovanje tih zajednica, i vrate ih pod okrilje IZ. Pitanje je i koliko su podaci IZ o broju aktivnih paradžemata tačni, kaže SNSD-ova Dušanka Majkić. Time bi svakako trebalo da se bavi ministarstvo bezbjednosti, koje se, ipak, davno oglušilo o taj problem, kaže Majkićeva.

"Svi dosadašnji pokušaji da se ovako bezbjednosno pitanje pokrene, istraži i dovede do kraja ostajalo je bez odjeka i nije se moglo više uraditi da ono bude bolje tretirano. Imajući u vidu da je ministar bezbjednosti i ministarstvo bezbjednosti je godinama bilo u rukama SDA, teško je za očekivati da će se uskoro išta promijeniti na tom planu", kaže Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost.

Neki analitičari smatraju da su paradžemati krilo Islamske države, jer se iz njihovih sredina najviše regrutuju ratnici za Siriju, Irak, Avganistan, Jemen i druga ratna žarišta. Oni koji prežive borbena dejstva vraćaju se kao veterani u te iste zajednice.

 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.