Milan Tegelgija

Ko u BiH strahuje od strategije za procesuiranje ratnih zločina?

  • 21.07.2018. 11:03

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da ne vidi nijedan razlog da se odgađa usvajanje revidirane Strategije za vođenje sudskih procesa u svim predmetima ratnih zločina, jer ona iz 2008. godine nije validna.

Tegeltija je naveo da ga niko nije zvanično informisao o razlozima pomjeranja roka za usvajanje. 

"Nejasno mi je zašto nije usvojena sa obzirom na to da je usaglašena", rekao je Tegeltija za "Politiku". 

Tegeltija je istakao da je postavljanje 2023. godine, kao krajnjeg roka za stavljanje tačke na sudsko istraživanje svih ratnih zločina u BiH, najvažniji strateški cilj. 

Prema njegovim riječima, ništa manje nije važno i to da će, u skladu sa novim kriterijumima za ocjenu složenosti predmeta, jedan broj, najmanje 200, biti ustupljen entitetskim pravosudnim institucijama što bi dovelo do rasterećenja Tužilaštva BiH. 

U Tužilaštvu BiH postoji više od 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano oko 4.500 poznatih počinilaca i isto toliko predmeta u kojim počinilac nije poznat. 

U prvoj grupi su "slučajevi" teških zločina nad Srbima u Podrinju, Tuzli, na širem području Sarajeva, u Sijekovcu, Bihaćkoj krajini i u Mrkonjić Gradu.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник