Reakcije na slučaj Prilepin

Ko je sve znao i učestvovao u zabrani ulaska u BiH ruskom piscu!?

  • 25.08.2018. 19:06

Varaju se oni koji misle da je slučaj Prilepin mali incident i da će Rusija to prihvatiti tek tako. Poručio je to predsjednik Srpske Milorad Dodik. Zato traži hitan odgovor na pitanje ko je sve znao i učestvovao u zabrani ulaska ruskom književniku.

"Nije moguće da je u donošenju odluke o zabrani ulaska jednoj osobi učestvovao samo jedan čovjek, pa bio to i šef Obavještajno-bezbjednosne agencije Mehmed Osmanagić. Nije moguće da je OBA, bez znanja više ministarstava u Savjetu ministara BiH, sama ušla u ovu avanturu", kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio je juče od nadležnih organa objašnjenje zašto je došlo do zabrane. Smatra da su odnosi sa Rusijom veoma važni. Odgovore, ali od srpskih predstavnika u Sarajevu, traži i potpredsjendik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Kaže da je slučaj ruskog pisca pokazao šta se dešava u bh. bezbjednosti i diplomatiji. 

Kao čovjek ne mogu da budem nikakva prijetnja BiH i nemam takve pretenzije, poručuje to Zahar Prilepin. Ruski pisac za srpske medije kaže da mu odluka o zabrani ulaska u BiH nije obrazložena, ali da je poznato da ima veoma ozbiljna i snažna politička ubjeđenja. Kaže i da mu ipak nikad ni u jednu od evropskih zemalja nije zabranjen ulazak. 

Režiser Emir Kusturica, koji je ugostio Prilepina na "Kustendorfu", kaže da je zabrana ulaska ruskom piscu ozbiljno upozorenje Miloradu Dodiku. Ironično poručuje nadležnima da se vjerovatno plaše da im Prilepin poremeti inače stabilnu situaciju u BiH. Zabrana ulaska ruskom piscu, koji je trebalo da održi književno veče u Banjaluci, nailazi na negodovanje i u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Igor Radojičić pronašao je i poređenje.

"Postoji neka, eto, kosmička veza između Kočićevog djela i njegovih ideja i borbe za istinu, slobodu i onoga što se sada desilo. Jer, iako su ta carska vremena Petra Kočića prošla prije više od 100 godina, opet imamo neku carsku vladu u Sarajevu", kaže Radojičić.

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak juče je rekao da je od ruske ambasade stigla protestna nota i najavio da će najkasnije do ponedjeljka uputiti dopis obavještajnom odboru koji čine Zvizdić, Šarović i Bevanda, i zatražiti informacije za taj slučaj koji će Odbor da traži od OBA-e. Zabrana ulaska ruskom književniku itekako je podigla prašinu u Srpskoj pa komentari stižu i iz akademskih krugova. Akademik Dušan Kovačević kaže da je to skandal bez presedana, a da je glavni razlog taj što je Prilepin - Rus.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.