Nova lokacija

Ko će odgovarati za incident sa migrantima na granici BiH - Hrvatska?

  • 09.08.2019. 19:17

Medeno Polje između Bihaća i Bosanskog Petrovca  treba da bude nova lokacija za smještaj migranata, dok se prihvatni centri Bira i Miral hitno moraju zatvoriti – zaključila je to Operativna grupa za migracije Unsko – sanskog kantona. 

Policija u Velikoj Kladuši i danas je spriječila oko 50 migranata da bez dozvole uđu u prihvatni centar Miral. Dva Pakistanca čak su i privedena jer su u znak protesta blokirali saobraćaj na magistralnom putu. Ni na novoj lokaciji u Vučjaku nema više nema mjesta za prihvatanje migranata, a na područje Unsko- sanskog kantona svako veče ih pristigne do 200. 

"Smještajni kapaciteti Vučjaka sigurno ne mogu prihvatiti taj broj migranata gore, tako da nam je stanje postaje malo složenije, naročito u Velikoj Kladuši. I međunarodne humanitane organizacije ne podržavaju lokaciju Vučjak. Znamo da je Crveni krst i zdravstvo u teškoj situaciji, da ne mogu opskrbiti tu lokaciju", kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona

Bihać, Cazin, Krupa i Velika Kladuša najviše trpe zbog priliva ilegalnih migranata. 

Vlada Unsko-sanskog kantona od Savjeta ministara traži i novu lokaciju za smještaj van Kantona, ali i da se organizuju svi nivoi vlasti u BiH na suzbijanju migrantske krize, kaže premijer Mustafa Ružnić. Osuđuju i incident u kojem je povrijđeno 18 migranata iz Pakistana i Iraka na granici BiH sa Hrvatskom. Obaviješteno je i Tužilaštvo BiH, od kojeg očekuju da rasvijetli slučaj. 

"Dva lica su čak upućena u kantonalnu bolnicu. Ono što mi znamo jeste da ćemo čekati zadnji izvještaj Granične policije BiH, takođe tužilac Tužilaštva iz odjela dva vodi ovaj slučaj. Čekaćemo detaljan izvještaj. Osuđujemo ovakvo postupanje. Cijelo vrijeme zagovaramo da trebamo čuvati dostojanstvo naših građana, naše imovine, ali trebamo  čuvati dostojanstvo i migranata", kaže Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Ministarstvo bezbjednosti napraviće i izvještaj o incidentu i proslijediti ga Predsjedništvu BiH. MUP Unsko-sanskog kantona priprema i plan utroška donacije federalne Vlade od četiri miliona maraka. Plan je da 2,5 miliona bude uloženo u zdravstvo, dok će se 1,5 milion koristiti za potrebe kantonalnog MUP-a. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм