Isporuka u BiH

Kluge: 100.000 doza vakcine Fajzer stiže prije nego što je planirano

  • 05.05.2021. 13:52

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge rekao je da u BiH dolazi više od 100.000 doza vakcine Fajzer i prije nego je planirano.

- U narednom periodu očekujemo više isporuka da bi se što prije vakcinisale najranjivije grupe -  istakao je Kluge u razgovoru sa ministrom zdravstva Federacije BiH Vjekoslavom Mandićem.

Kluge smatra da su vlasti u BiH uradile sve što je u njihovoj moći jer niko nije bio spreman za pandemiju.

- Zdravstveni sistem u BiH nije kolabirao, kao što je bio slučaj u većim i jačim zemljama. Borba još nije gotova, ovo je maraton koji traje i trebaju nam zdravi zdravstveni i socijalni radnici kako bismo ovo prebrodili - istakao je Kluge, te dodao da bi nove doze vakcina trebale da stignu u BiH za nekoliko dana.

On je napomenuo da je BiH prva zemlja koja je osnovala krizni tim u regionu, što je pohvalio, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Mandić i Kluge, koji boravi u posjeti BiH, u Sarajevu su razgovarali o nastavku i jačanju saradnje u oblasti zdravstva, te o ulozi BiH u planu za zapadni Balkan.

Tokom sastanka je razgovarano o prethodnom periodu borbe sa virusom korona, te nabavci vakcina.

Mandić je ocijenio da je veoma bitna podrška SZO u jačanju zdravstvenog sistema u BiH.

- Izloženi smo stalnim pritiscima, te mislim da smo sačuvali zdravstveni sistem i da još možemo odgovoriti na ovu situaciju. Potvrdili smo da je neophodna saradnja sa SZO da bismo unaprijedili zdravstveni sistem - rekao je Mandić.

On je napomenuo da će se saradnja nastaviti i na području jačanja mentalnog zdravlja, edukacije suzbijanja zaraznih bolesti i djelovanja u kriznim situacijama.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.