Dom naroda FBiH

Klub Srba i dalje nekompletan  

12:26, 20.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Svih 55 delegata Doma naroda Federacije BiH preuzeli su danas mandate na konstitutivnoj sjednici u Sarajevu, nakon koje bi trebalo da bude kompletirana zakonodavna vlast u ovom entitetu.

Na sjednici su formirani klubovi Hrvata, Bošnjaka i ostalih, a u Klubu Srba nedostaju tri delegata. 

Delegati bi tokom današnje sjednice trebalo da se izjasne o 11 tačaka dnevnog reda, među kojima je i ovogodišnji budžet FBiH u iznosi od 2.653.843.356 KM i zakon o njegovom izvršenju. 

Budžet, kao i prateći akt zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima, prenose federalni mediji. 

Usvajanjem ovih akata FBiH će izaći iz finansijske krize u kojoj se nalazi od 1. februara, a koja je rezultat neusvajanja budžeta. 

Predložene su i odluke o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, te Federalnog fonda solidarnosti. 

Delegati bi danas trebalo da izaberu predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH. 

SDA će za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH predložiti Aljošu Čamparu, dok će SDP BiH za drugog zamjenika predložiti delegata Žarka Vujovića. 

Čampara se izjašnjava kao pripadnik bošnjačkog, a Vujović kao pripadnik srpskog naroda, što znači da će za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH biti izabran delegat iz reda hrvatskog naroda, a na ovu poziciju mogao bi da bude izabran Ivo Tadić iz HDZ BiH. 

FBiH će danas delegirati i delegate iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Budući da je Narodna skupština Republike Srpske ranije izabrala delegate iz reda srpskog naroda, nakon današnjeg izbora u federalnom Domu naroda biće otvoren put i za konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Na dnevnom redu konstitutivne sjednice naći će se izbor privremenih radnih tijela Doma naroda Parlamenta FBiH.