Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Klub hrvatskog naroda nije podržao zakon o izbornim jedinicama

  • 27.09.2018. 15:14

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH podržali su danas većinom glasova Prijedlog zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom Parlamentu, ali zbog činjenice da ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu u Klubu hrvatskog naroda konačnu riječ treba dati Zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara saopštila je da ovaj zakon nije usvojen ukoliko Komisija ne uspije da usaglasi tekst zakona, te da se u tom slučaju zakonski akt vraća predlagaču.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je, obraćajući se delegatima, da je njegov zadatak za štiti Ustav FBiH, te da shodno tome ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu.

Čavara je naveo da nema potrebe da ovaj zakonski akt ide pred Ustavni sud BiH i Komisiju za usaglašavanje teksta jer su i Klub Bošnjaka, ali i predsjedavajuća Bradara i zamjenik predsjedavajućeg Doma Drago Puzigaća saglasni da je zakon sa liste vitalnog nacionalnog intersa.

Za zakon je glasalo 29 delegata, 17 ih je bilo protiv, dok je 10 uzdržano, ali nije dobio dvotrećinsku podršku Kluba Hrvata shodno proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Bradara je nakon održanog glasanja proglasila pauzu, a u svakom od klubova delegata imaju drugačije tumačenje procedure.

Tokom rasprave problematizovano je i pitanje popunjenosti Kluba Srba, kao i pitanje zaštite vitalnog interesa s obzirom na različita viđenja po kojoj proceduri to treba obaviti.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić instistirao je tokom rasprave da se o Prijedlogu zakona izjašnjava po mehanizmu zaštite vitalnih nacionalnih interesa prema članu Poslovnika Doma koji predviđa da prijedlog zakona završi pred Vijećem za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH.

Bradara je navela da je odluka donesena 19. jula kada je sa zamjenikom predsjedavajućeg Dragom Puzigaćom (SNSD) ovaj zakon proglašen bitnim za vitalne nacionalne interese po članu Poslovnika Doma koji predviđa da je zakon usvojen ukoliko ima podršku dvije trećine svakog kluba naroda.

Prema tumačenju sekretara Doma Izmira Hadžiavdića, Ustavni sud FBiH dužan je da rješava sporove unutar institucija FBiH, što konkretno znači da bi trebalo da se izjasni i o ovom slučaju.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici, ali bez glasova Hrvata koji nisu prisustvovali sjednici.
 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок