BiH nemoguća država

Kecmanović: Bošnjaci žele isprovocirati intervenciju Zapada

  • 09.09.2019. 09:58

Koliko god odugovlačenje formiranja Savjeta ministara šteti svim narodima i entitetima, toliko i dokazuje da je BiH nemoguća država, što više pogađa Bošnjake koji vjerovatno računaju da će time isprovocirati neku intervenciju Zapada, smatra profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

Kecmanović je izjavio da je riječ o kalkulacijama iz vremena devedesetih godina prošlog vijeka, u kojima su se Bošnjaci i tada grdno preračunali.

On smatra da krizu u vezi sa neformiranjem vlasti na nivou BiH nije svjesno izazvala bošnjačka politička elita.

"Poznata mi je procjena da lider SDA Bakir Izetbegović mora da zateže dok mu ne produže mandat u stranci. Ali, on nije šef SDA po izboru, nego po feudalnom nasljeđu. U percepciji Alijinih sljedbenika, SDA je Bakirova babovina i on nema razloga da brine o nekom protivkandidatu. Uzrok krize i krajnji cilj su mnogo ozbiljniji i nemaju isključivo lokalnu inspiraciju", rekao je Kecmanović za "Glas Srpske".

On je naglasio da je širenje NATO-a na zapadnom Balkanu pri vrhu agende hladnoratovske strategije SAD i da se spotiče jedino na srpskim zemljama - Srbiji i Srpskoj, koje žele da budu vojno neutralne.

Istovremeno, kaže Kecmanović, i OHR sa diktatorskim bonskim ovlaštenjima i Ustavni sud BiH koji je sa kontrolnim mehanizmom inostranih sudija bio rezervni alat za disciplinovanje Srba, izgubili su autoritet.

"Bošnjaci u NATO-u po svaku cijenu hoće novog zaštitnika jedinstvene BiH. Malo je primijećeno da su se u sporazumu, kome je rok istekao 5. septembra, oni saglasili da OHR ode iz BiH samo da bi im prošao MAP. Nude i da to bude samo civilni dio i da u tome BiH prati Srbiju koja je, navodno, otišla dalje u saradnji sa NATO-om. Stalo im je da se proces integracije BiH u NATO pomjeri bar za jotu u željenom pravcu, a to je metod `kuvanja žabe`, koga se valja posebno čuvati", dodao je Kecmanović.

On smatra da nije realno da OHR nametne novi Izborni zakon i raspiše vanredne parlamentarne izbore, bar dok ova vlast vodi Srpsku, jer odluka /Valentina/ Incka se naprosto ne bi pojavila u Službenom glasniku Republike Srpske.

"Ako postoji političko jedinstvo u Srpskoj, OHR nema načina da bilo šta nametne političkim sredstvima uprkos bonskim ovlaštenjima koje je, uostalom, osporila Venecijanska komisija. Visoki predstavnik bi jedino mogao da pokuša da izvrši nasilni prevrat u Srpskoj uz pomoć pojedinih unutrašnjih kolaboranata, zaostalih poslije izbora u zajedničkim organima", rekao je Kecmanović.

Komentarišući najavu da će SNSD utvrditi političku platformu i uputiti je u Narodnu skupštinu Srpske, on je naveo da je lider SNSD-a Milorad Dodik već pomenuo da će predložiti da se razgovara o povlačenju iz sporazuma o vojsci, sudu, tužilaštvu, indirektnim porezima i svemu što su nametnuli visoki predstavnici.

"Poslanici HDZ-a bi sigurno podržali takvu inicijativu, a bila bi to i prilika da se najzad više progovori o tome kako je konstruisana ta naknadna `dobrovoljna` poslanička saglasnost na samovoljne ustavne intervencije visokih predstavnika. Bila su to olovna vremena kada su poslije rata haški istražioci širom Srpske hvatali i privodili ratne političke funkcionere i oficire. Ucjenjivani su da budu ili optuženi ili kooperativni. Taj mračni kontekst u kome je OHR uspješno pritiskao i srpske poslanike, /Pedi/ Ešdaun je cinično komentarisao da je od Srba "dobijao i više nego što je tražio", naveo je Kecmanović.

Govoreći o izjavi specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera da "Dejtonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja", Kecmanović je naglasio da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da je "zamišljen kao okvir koji se mijenja".

"To što je bračni par Klinton smatrao da je njihov službenik Ričard Holbruk skrojio Dejton, pa oni mogu da ga prekrajaju kako hoće, stvar je sile, a ne međunarodnog prava. SAD su i danas supersila, ali ne i jedina. Tu su sada i Rusija i Kina. Palmerova izjava je samo reciklirana priča o "duhu Dejtona" i pripada inerciji u Stejt dipartmentu, ali je treba uzeti veoma ozbiljno, jer on otvoreno najavljuje dalju reviziju ovog sporazuma", rekao je Kecmanović.

On smatra da bi Republika Srpska, umjesto referendumima i rezolucijama, mogla da kontrira ratifikovanjem Dejtonskog sporazuma.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм