Biskupska konferencija BiH

Katolici pozvani da glasaju na oktobarskim izborima

  • 14.07.2018. 16:55

Biskupska konferencija BiH pozvala je katolike da u oktobru izađu na opšte izbore koji su "velika prilika za novi početak", jer birači odlučuju ko će ih zastupati u vlasti i brinuti za napredak društva.

Biskupi napominju da je od posebne važnosti da se u provođenju rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području BiH, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. 

U protivnom, navode biskupi, u društvu, koje drugačije primjenjuje zakon, vlada nepravda i pravno nasilje, te ističu da je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravosnažnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provođenja njihovih rezultata na opštoj i nekim lokalnim niovima. 

Biskupi podsjećaju da se u složenom društvu, kao što je BiH, mora poštovati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak, te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite posebnosti i identiteti. 

Ako se to želi postići, dodaju biskupi, iz političkoga djelovanja treba da nestanu majorizacija i preglasavanje, te poručuju da je neprihvatljivo da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje. 

"Katolički vjernici znaju da svojim glasom odlučuju ko će donositi odluke o poštovanju i provođenju hrišćanskih vrijednosti", istakli su biskupi poslije dvodnevnog redovnog zasjedanja, koje je završeno danas u Banjaluci.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.