Smještaj migranata

Kasarna "Ušivak" i dalje zjapi prazna

  • 21.08.2018. 19:17

Davno obećano opremanje u kasarni “ Ušivak “ nije ni počelo. Migranata u BiH sve je više, ali hadžićka kasarna koju je, prije dva mjeseca, dodijelila Vlada Federacije Ministratsvu bezbjednosti BiH za smještaj migranata i dalje je prazna. Činjenica, katanac je skinut, ali osim privatnog obezbjeđenja, u kasarni nema nikoga. 

Na obezbjeđenju kasarane “Ušivak“ za sada je angažovana privatna firma iz Sarajeva, a u nezvaničnom razgovoru saznali smo da će opremanje kasarne za migrante uslijediti nakon Bajrama. “

A, ko će se tačno brinuti o migrantima, ako ikada i dođu u “Ušivak“, ne znaju ni u lokalnom Crvenom krstu. Danas zbog praznika ne rade, ali kažu, u kratkom telefonskom razgovoru da se i oko toga u Sarajevu svađaju, jer su u pitanju velike pare. Nikakav novac, ne zanima prvog čovjeka Hadžića Hamdu Ejubovića, ali ne zanimaju ga ni migranti.

“Da me je neko pitao da dam saglasnost da ova kasarana bude jedan od centara i da bude dio rješenja, ja bih rekao da ne dam,“ kaže Ejubović.

Da im se stranci, bez bilo kakvih dokumenata šetaju ulicama grada, ne odgovara ni mještanima. Scenario iz Bihaća ne bi voljeli u Hadžićima, a opravdan je strah i Hadžićana kada je u pitanju zdravstveni rizik koji migranti donose.

“Normalno da se boje, ali ima Dom zdravlja, formirati ekipu, izađite pregledajte ljude i zaštićeni i mi, i oni.“ 
"Isto tako gledam na televiziji, otimaju novac, tuku ljude, možda ima i njih nekih i poštenih, ali ima nekih koji su otišli malo na stranu.“ 
"Nije mi drago zato što svako treba da ostane u svojoj zemlji, da svoju zemlju voli i da je gradi.”
“Sad ne znam koliko je vlast spremna da im pomogne, ali mislim da će ih ljudi koliko toliko prihvatiti,“ kažu mještani hadžića.

Niko ne zna do kada bi izbjeglice mogle boraviti u migrantskim centrima. Ne zna se ni ko će izdvajati novac za njihovu ishranu i njegu, jer opština Hadžići, kako ATV saznaje, u budžetu nema predviđenih sredstava za nametnute goste.  

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)