Neizvjesnost u Hadžićima

Kasarna još nije spremna za smještaj migranata

  • 30.06.2018. 19:26

Još prije mjesec dana bilo je najava da će kasarna Ušivak biti na raspolaganju za smještaj migranata, međutim, oni se do danas nisu pojavili u Hadžićima. Kapija je i dalje zatvorena, a još nema odgovora da li će, i kada, objekat biti spreman za prihvat izbjeglica.

Ministar bezbjednosti danas ne odgovara na pozive ATV-a, dok u Hadžićima oni koje smo zatekli u krugu kasarne kažu da nisu ovlašćeni da daju izjave. Znaju samo da migranti još nisu stigli, a hoće li i kada, nisu obaviješteni. Ništa više ne znaju ni mještani, koji poručuju da ih, ionako, niko za mišljenje ni ranije nije pitao. 

"Niti znam ko dolazi, niti me ko pitao. Kasarna ima, trebaju da dođu, hoće li se razilazati, hodati, imati slobodu da hodaju, to ne znam", kaže Zekija Hasanović. 

"Što se mene tiče, ja bih te ljude primio, s tim što bih dobro propitao njihovo porijeklo, njihovo nekakvo zanimanje, namjeru, jesu li ozbiljni, nisu... Mene ako lično pitate za migrante za čitavu BiH, ja ne bih svašta puštao ovamo", priča Suad Đapo.

Migranti su u svakom slučaju postali glavna tema među mještanima. Hoće li im narušiti svakodnevni mir ukoliko dođu, glavno je pitanje kojim se bave u posljednje vrijeme. U strahu su od potvrdnog odgovora, ali ipak kažu treba sačekati da dođu, pa će tada znati kako će sve izgledati. Uglavnom, redovno prate šta se dešava.  

"E, sada šta je i kako je, ja u toku nisam, samo preko javnog infromisanja, što znam, to je to, a mjesna zajednica, opština, sa nama niko nema kontakta, ne znam da li ima savjet mjesne zajednice", govori Emin Hasanović. 

Kasarna Ušivak i prostor “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši već odavno se pominju kao dvije lokacije na kojima će migranti biti smješteni. Kasarna u Hadžićima je dijelom bila na raspolaganju Crvenom krstu Federacije, odakle su u međuvremenu potvrdili da su ispraznili skladišta. Nakon toga nadležni su uvjeravali da prostor treba opremiti, odnosno prilagoditi za smještaj, međutim, očigledno sve ide jako sporo.