Aleksandar Štrbac

Kantonalna vlast krši naredbe

  • 18.04.2020. 12:14

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aleksandar Štrbac nazvao je podvalom izgradnju migrantskog kampa u srpskom selu Lipa u Unsko-sanskom kantonu, te ukazao da kantonalna vlast krši naredbu donesena zbog virusa korona tako što ih tamo premiješta.

Štrbac je rekao Srni da se u vrijeme stanje prirodne nesreće, koje je proglasila kantonalna vast, vrši masovno izmještanje migranata iz okoline Bihaća, te da je očigledno da su neki kantoni država u državi, pogotovo ako treba da se sprovedu antisrpska djelovanja.

Stav vlasti Unsko-sanskog kantona, Štrbac je ocijenio kao poruku da Srbi u Federaciju nisu dobro došli.

"Srbima se ovog puta za vrijeme Vaskršnjih praznika, u selu Lipa, u neposrednoj blizini Crkve presvetog Vaznesenja Gospodnjeg, srušene 1941. i 1995. godine, koju su ponovo podigli seljani Lipe rasuti po bijelom svijetu, gradi migrantski kamp", ističe Štrbac.

On je naveo da se stradanje srpskog naroda na prostoru Krajine ponavlja, te napomenuo da ne blijede sjećanja na mračnu civilizacijsku prošlost, kada je 1941. godine više od 12.000 Srba iz Bihaća i okolnih sela u tadašnjoj NDH mučki pogubljeno u Garavicama, najvećem srpskom stratištu poslije Јasenovca i Јadovna.

Tamo se i danas, dodao je, na spomen-pločama ispisuju vandalski grafiti i onemogućavaju komemoracije povodom ovog stravičnog zločina.

"Tada je započelo stradanje srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima, a danas se nastavlja njegovo dalje ponižavanje", rekao je Štrbac.

Štrbac je dodao da se ovim projektom izmještanja migranta krši više naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite, koje su obavezujuće za sve građane i organe FBiH, te podsjetio i na odluku Savjeta ministara o zabrani kretanja ilegalnih migranata i njihovog izlaska iz prihvatnih centara.

"Snimci koji nam ovih dana dolaze iz Bihaća, u kojem se desetine migranata kreću u grupama bez poštovanja socijalne distance, nameću, između ostalog, pitanje koliko je epidemiološki kontrolisana migrantska populacija koja dolazi u selo Lipa", naveo je Štrbac.

On je istakao da protiv migranata nema ništa, da razumije životnu problematiku stotina hiljada ljudi koji su napustili svoje domove i raselili se po cijeloj Evropi, ali da na ovakvu smišljenu podvalu mora reagovati kao delegat srpskog naroda u Domu naroda FBiH.

Štrbac je podsjetio da se prije nepunih mjesec dana desilo skandalozno pošumljavanja pravoslavnog groblja u srpskom selu Bjelaj u Bosanskom Petrovcu.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина