Kanton Sarajevo: Još 165 zaraženih, preminule dvije osobe

  • 26.10.2020. 10:37

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 časa potvrđeno je 165 novih slučajeva zaraze virusom korona, od kojih porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 99 osoba i u samoizolaciji su od ranije, a zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Analize je izvršena za 563 uzorka koja su prikupljena u protekla tri dana, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U prethodna 24 časa evidentiran je oporavak 37 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije virusom korona trenutno 1.892.

Na bolničkom liječenju u izolatorijumu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima su 94 osobe, od kojih pet koristi mehaničku podršku respiratora pri disanju.

Zabilježena su i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze virusom korona povećao na 107.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 7.205 zaraženih osoba, od kojih je njih 5.206 oporavljeno od kovid infekcije.

U periodu od 12. do 26. oktobra naloženo je 2.939 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju osobama kod kojih se pojave simptomi, kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili okusa, kao i članovima njihovih domaćinstava da ostanu kod kuće, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili dalja uputstva.