CIK BiH

Kandidatske liste dostavilo pet od 10 kantonalnih skupština 

  • 13.01.2019. 13:40

Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH do sada je dostavilo pet od 10 kantonalnih skupština, iako je rok za ove aktivnosti prošao.

"CIK je primio i ovjerio pet kandidatskih lista", izjavila je portparol Komisije Maksida Pirić. 

Prema njenim riječima, ovjerene su kandidatske liste za federalni Dom naroda iz Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i Zapadnohercegovačkog kantona. 

"Ovjerene liste vraćene su kantonalnim skupštinama da provedu posredne izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH i da nam dostave rezultate", dodala je Pirićeva. 

Proceduru izbora delegata u federalni Dom naroda završila su dva kantona - Tuzlanski i Zapadnohercegovački, pri čemu je Skupština Zapadnohercegovačkog kantona izabrala tri od pet delegata i to samo iz reda hrvatskog naroda, dok delegati iz srpskog i bošnjačkog naroda nisu izabrani. 

Rok za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji se biraju na osnovu uputstva CIK-a, istekao je krajem decembra. 

Uputstvo CIK-a podrazumijeva raspodjelu mandata prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, što je osporava dio stranaka iz FBiH, a četvrtina federalnih poslanika podnijela je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog uputstva. 

Formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH uslov je za formiranje vlasti u Federaciji, ali i okončanje formiranja vlasti na nivou BiH. 

Bez federalnog Doma naroda ne može biti završeno konstituisanje Doma naroda parlamenta BiH, a više političara iz FBiH kao uslov za izbor Savjeta ministara postavili su konstitusianje federalnih vlasti. 

Nakon oktobarskih opštih izbora Republika Srpska je u zakonom propisanim rokovima ispunila sve svoje obaveze u vezi sa sprovođenjem izbornih rezultata, uključujući i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.