Ambasador Ruske Federacije u BiH

Kalabuhov: Rusija cijeni tradiciju antifašizma u BiH

  • 22.06.2021. 09:37

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija visoko cijeni duboko ukorijenjene tradicije antifašizma koje je BiH sačuvala i dalje njeguje i razvija.

- Zajednička kultura istorijskog pamćenja jedan je od stubova prijateljskih odnosa između naših zemalja, ono što nas ujedinjuje. Naš zajednički zadatak je da na osnovu, utemeljenih nakon Drugog svjetskog rata, principa jedinstvenog mehanizma za sprečavanje globalnog sukoba, a to je Organizacija ujedinjenih nacija, spriječimo ponavljanje strašnih tragedija iz prošlosti - poručio je Kalabuhov.

Ruski ambasador je, u autorskom tekstu za Glas Srpske, povodom 80 godina od napada Njemačke na Sovjetski savez, naveo da je potrebno da se zajedničkim naporima obezbijede mir i stabilnost za buduće generacije.

On je naglasio da se u Rusiji sjećaju napora Јugoslavije u borbi protiv fašističkog agresora.

- Grčeviti i herojski otpor jugoslovenskog naroda zadržao je njemačku vojsku i odgodio napad nacističke Njemačke na Sovjetski Savez. Nije ni čudo što kažu da su sovjetska i jugoslovenska vojska, pogotovo proporcionalno broju stanovnika naših zemalja, nanijele najveću štetu njemačkoj vojsci - istakao je Kalabuhov.

Kalabuhov je naveo da iskustvo pokazuje da odgovoran odnos prema istorijskim činjenicama, borba za odbranu istine o onome što se dogodilo u naizgled dalekim godinama nije samo počast onima koji su nam poklonili pravo na život i slobodu.

- Ovo je naša misija da sačuvamo pamćenje. Nažalost, posljednjih godina to pamćenje je napadnuto od strane revizionista i nepoštenih političara koji su radi trenutne dobiti spremni odreći se pravde i istine, izbrisati Sovjetski Savez i njegovu presudnu ulogu u zajedničkoj velikoj pobjedi nad fašizmom iz moderne javne svijesti - ukazao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, činjenice govore da se 22. juna 1941. godine Sovjetski Savez suočio s najmoćnijom vojskom na svijetu, koja je stavila pod svoju vlast industrijski, ekonomski i vojni potencijal gotovo cijele Evrope.

Uprkos tome, podsjeća Kalabuhov, SSSR je u najkraćem mogućem roku uspio mobilizirati trupe, evakuisati dio stanovništva na istok Rusije, premjestiti glavne tvornice iza Urala, podići vojnu industriju na noge i osigurati nesmetano snabdijevanje Sovjetske vojske do početka zime 1941. godine.

Prema arhivskim dokumentima, količina snaga koju je potrošila Njemačka na istočnom frontu nadmašuje sve ostale savezničke frontove skupa najmanje deset puta.

Kalabuhov je naveo da je Sovjetski Savez činio oko 75 odsto svih vojnih napora antihitlerovske koalicije, a 27 miliona sovjetskih građana poginulo je na frontovima, u zarobljeništvu, od gladi i bombardovanja, u koncentracionim logorima.

SSSR je, naveo je Kalabuhov, izgubio svakog sedmog građanina, Velika Britanija jednog od 127, a Sjedinjene Američke Države jednog od 320.

- Јedan pogled na ovu strašnu statistiku dovoljan je da se shvati da pokušaji da se obescijeni doprinos Sovjetskog Saveza zajedničkoj pobjedi, da se izjednači njegova uloga i uloga nacističke Njemačke ne piju vodu. Štaviše, ovi pokušaji su prosto kriminalni. Naš zadatak je da branimo istinu, iskreno i objektivno govorimo o događajima iz Drugog svjetskog rata novim generacijama - zaključio je Kalabuhov.