Dosije istražuje

Kako SDA svira, tako VSTS igra - Institucija za jednu stranku i jedan narod

  • Извор: АТВ
  • 11.11.2021. 22:15

Gordana Tadić je drugi glavni tužilac koji je smijenjen sa te funkcije, a treći glavni tužilac koji nije završio svoj mandat. To je slika i prilika bh. pravosuđa koja odavno ne ulijeva vjeru i nadu u pravdu i pravičnost, već se zna da političke partije rade na tome da ovladaju pravosudnim sistemom, kako bi se obračunavali sa neistomišljenicima.

Mjesta uglavnomima samo za jednu stranku i jedan narod, u ovom slučaju, samo za jednu stranku i jedan narod u ovom slučaju, SDA i Bošnjake. Ovakav scenario sa bh. pravosuđem još ranije je najavio tadašnji predsjednik VSTS BiH Milan Tegetija, kada je potpisivao ostavku na mjesto predsjedavajućeg.

"Mislim da je potpuno jasno da je pravosuđe u Bih zamišljeno u SDA kao njihov alat sa kojim će oni da uređuju političke odnose u BiH, da disciplinuju predstavnike srpskog naroda iz Republike Srpske i hrvatskog naroda, da disciplinuju, sankcionišu i proganjaju sve svoje političke protivnike, uključujući i one u Federaciji koji imaju drugačije političke stavove od članova SDA, tako da mislim da smo vrlo blizu jedne ere pravosudne diktature", rekao je za "Dosije" Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH.

Gordana Tadić trpila je razne pritiske da se obustavi istraga protiv prvog čovjeka OBA-e Osmana Mehmedagića Osmice. Poznatog kao vječiti student koji još nije dokazao na kojem je, od mnogih fakulteta studirao i dobio akademsko zvanje.

Slučajno ili ne, baš kada se vodio disciplinski postupak protiv glavne tužiteljke u medijima koji su bliski Osmici isplivao je audio snimak u kojem lično Mehmedagić vrši pritisak na Tadićevu i njenu zamjenicu da preispitaju postupke njihovog podčinjenog tužioca Olega Čavke koji vodi postupak dokazivanja nelegitimnog akademskog zvanja prvog bh obavještajca.

A, svima je odavno jasno da sve u bh. pravosuđu ima veze sa politikom i to onom sa adrese Mehmeda Spahe. Koncidencija ili ne, ali baš na toj adresi se nalaze jedna preko puta druge Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH i centrala SDA u kojoj se nije krilo da lider te stranke nije zadovoljan radom glavne bh. tužiteljke.

U disciplinskoj tužbi protiv tužene glavne tužiteljke BiH navedeno je zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele. Tadićevoj se na teret stavio “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, što je za njenog advokata bio crveni alarm da se otvore već podijeljene karte i to sa nacionalnim predznakom.

"U ovom predmetu se takođe pojavilo ko sudi i da li to ima uticaja s obzirom na izjave i zaključke nekih političkih stranaka koje preferiraju da se sudi onako kako oni hoće. Mislim da je došlo vrijeme da se i te stvari konačno stave na tapet i rasčiste za sva vremena", rekao je za "Dosije" advokat Gordane Tadić Vlado Adamović.

Afera „snimak“ koji je dobro uzdrmao bh pravosuđe, ali i dalo vjetar u leđa mnogima iz ulice Mehmeda Spahe da povjeruju da su i dalje nedodirljivi i da vladaju pravnim procesima. Pitanje na koje još niko nije dao odgovor kako je moguće da je u Tužilaštvo BiH, gdje postoje rigorozne provjere, pogotovo prema onima protiv kojih se vodi slučaj, što je u ovom slučaju Osmica, mogao da prođe ozvučen i da snimi razgovor od 40 minuta sa glavnim BH tužiocem?

Snimak je  medijima bio zanimljiv, kao i svaka afera u Sarajevu, nepuna tri dana, iako se iz razgovora može zaključiti zbog čega je Mehmedagić, pod okriljem funkcije došao u Tužilaštvo.

 Da li je upravo ta rečenica da je došlo vrijeme da se neke stvari riješe koštalo  Gordanu Tadić mjesta glavne tužiteljke. Mjesta po svemu sudeći nije bilo za oboje. Tadićeva je razrješena dužnosti, baš kako je na jednom od ročišta najavila njegova odbrana, prejudicirajući dalji tok disciplinskog postupka koji se još vodio protiv Tadićeve.

"Direktor Obavještajne službe ni u jednoj državi ne smije biti izložen ovom čemu je izložen, naš branjenik iz razloga što je državna bezbjednost važnija od bilo čega drugog. Pošto očekuje nas burne odluke u narednih nekoliko dana do kraja mjeseca, mislim da će se sve stvari razščistiti", rekla je advokat Osmana Mehmedagića – Osmice Senka Nožica.

"U trećem stepenu može biti rasprave i odluke o sankciji", rekao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS.

Upravo ovako je čistku najavio par sedmica prije i predsjednik VSTS Halil Lagumdžija. Znao je da će glavna odluka o sudbini Gordane Tadić doći na VSTS, iako nije smio da prejudicira odluku drugostepene komisije. U bh. pravosuđu više nije ni tajna da se odluke i presude donose van Suda, to jeste da takve odluke isključivo zavise od raspoloženja i interesa u ulici Mehmeda Spahe. Nije ni čudo što je javnost odavno uznemirena kada se radi o dijeljenju pravde u nekadašnjem ozloglašenom logoru za Srbe Viktor Bubnju, a sada glavnoj BH pravosudnoj ustanovi.

"To samo govori da je javnost opravdano uznemirena zbog čega, jer kad možete predvidjeti odluke u pravosuđu, odnosno u sudskom sitemu, a ta predviđanja nisu po pravilima struke, nego po javnim spinovima, onda je to grozno stanje. I očigledno se novim članovima vijeća sudski sitem pokušava konsolidovati. Ali već smo čuli komentare u ovih par mjeseci koliko rade, nisu se baš pokazali", rekao je advokat Gordane Tadić Vlado Adamović.


Nad radom Osmice više niko nema kontrolu, pa čak ni parlamentarna Komisija za nadzor nad radom OBA-e. U političkim krugovima sve se odavno zna ko ima kakve političke ciljeve i ko su izvršioci takvih partijskih želja. Udar na Gordanu Tadić, nije samo udar na nepodobnog glavnog bh. tužioca, već na hrvatski kadar, a smim tim i na nacionalni balans u BiH.

"To ukazuje da treba OBA da ovlada i posljednjim sistemom, poslijednjim dijelom u BiH, a to je Tužilaštvo i Sud. I ona to očigledno, na očigled svih i domaćih i stranih posmatrača, čini i nemojte zaboraviti da se OSA i prvi čovjek OSA-e, pita za sve", rekao je za "Dosije" Sredoje Nović, delegat u Domu naroda BiH.

"Na žalost, svi smo svjesni jako intezivnog rada OBA, upravo u svrhu, zaštite lika i djela direktora Agencije i za korištenje resursa i za obračun sa političkim neistomišljenicima iz drugih političkih partija, a bogami i unutar političke partije. Da se on pretvorio u privatnog obavještajca bračnog para Izetbegović", rekao je Nermin Nikšić, poslanik u PD PS BiH.

Po slovu pravne nauke, pravosuđe treba da bude nezavisno, profesionalno koje bi trebalo da se obavlja u skladu sa zakonom, a ne kako je to slučaj u BiH, da jedna stranka stavlja cijeli pravosudni sistem pod kontrolu i što je najgore s tim se hvali. Nikakve sudske najave i konačne odluke, na žalost, ne čude više bh mjenje, koje je po ovom pitanju zaćutalo, baš kao i najveći evropski zagovornici demokratije.

"Imate projektovana dešavanja, imate najave od Bakira Izetbegovića od SDA šta će se dešavati i slučajno pogađaju i počesto slučajno pogode, prema tome, to nije pravosuđe koje treba bilo kakvoj demokratskoj zemlji, takvo pravosuđe stvara strah kod ljudi da ukoliko ne budu slušali političke naredbe ili bilo kakve druge naredbe da će biti putem tog mehanizma provaljani u najmanju ruku kroz blato, pa u najmanju ruku bili kasnije i oslobođeni", rekao je za "Dosije" Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH.

Umjesto pravnog, u BiH može se koristiti politički nonses i imaće istu svrhu. Ono što se vijekovima izučavalo, sada je spalo na podobnost, odnosno ljudski i profesionalni karakter u bh. pravosuđu. Ono što je sigurno u BiH profesionalnost ne garantuje karijeru i uspjeh. Slavu donosi nešto drugo.

"U nadležnost, krivičnu nadležnost Suda BiH, privlače stvari koje ne bi trebale da budu u nadležnosti pod različitim opravdanjima. Naravno, tu još treba pridodati sporne radove tužilaca, javnih tužilaštava, vrlo visoke političke pritiske da se štite različite kriminalne djelatnosti, različitih vrsta, elita. Pa, imamo različite pritiske u Tužilaštvu BiH, malo-malo pa se mijenja tužilac, malo- malo, pa se mijenja, onaj ili ovaj i sve to skupa ne odaje dobru sliku pravosuđa u BiH", rekao je za "Dosije" Radomir Lukić, univerzitetski profesor prava.

Republika Srpska odavno je uvidjela šta znači pravda u bivšem Viktor Bubnju. Odavno vlasti Srpske zagovaraju ukidanje neustavnog bh. pravosuđa, ali na taj zahtjev iz Istočnog Sarajeva i Banjaluke, mnogi su se oglušili u Sarajevu, sve dok se nije prešla crvena linija i pokušaj da se ovlada svim u BiH.

"Ovo nije pravosuđe koje radi po zakonu, ovo je pravosuđe koje radi po diktatu. Republika Srpska ima, ali Hrvati su u malo težoj poziciji. Međutim, mislim da i oni imaju mehanizme da se tome suprodstave, ali ne mogu govoriti u njihovo ime. Čuli ste najave rukovodstva Republike Srpske šta će se dešavati kada je u pitanju pravosuđe i ja mislim da kroz te procese se može zaključiti u kom pravcu će ići Republika Srpska na taj pokušaj pravosudne diktature, s tim čuli ste da postoji prostor Republike Srpske da se razgovara o nekim aspektima rada ukoliko to bude dogovoreno i usaglašeno sa svih strana u BiH", rekao je Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH.

Iako su mnogi mislili da će Španac Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, doživjeti istu disciplinsku sudbinu kao i njegova koleginica Gordana Tadić, ipak to se nije desilo. On je oslobođen disciplinske odgovornosti i poslije afera "haostor" kada se prošle godine, sastao s optuženim direktorom OBA-e Osmanom Mehmedagićem i to u stambenom objektu u kojem su se predsjednik Suda BiH i optuženik Osmica zadržali duže od dva sata, što dokazuje da pravo u BiH ima isključivo vezu sa politikom.