Glavni tužilac

Kako je kompromitovan postupak protiv Gordane Tadić?

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2021. 19:06

Mahmut Švraka više nije član drugostepene disciplinske Komisije u predmetu protiv Gordane Tadić. Ako je suditi po zvaničnom saopštenju predsjednika Savjeta Halila Lagumdžije, Švraka je isključen jer mu uskoro ističe mandat. Ne zato što je, kako su pisali mediji, boravio u prostorijama SDA i tako kompromitovao postupak. Naivno je Lagumdžijino obrazloženje, tvrdi bivši predsjednik VSTS.

“Mislim da je pravi razlog jedna kompromitacija čitavog disciplinskog postupka i njegovo kontaminiranje do te mjere da ovo ne može da proizvede više nikakav kvalitetan pošten i zakonit rezultat. Oni su pokušali da tu situaciju spuste, da zamažu oči itd.”, rekao je Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS-a.

Odluku drugostepene disciplinske Komisije će Gordana Tadić, glavni BH tužilac, čekati najmanje do septembra. Treba da se popuni upražnjeno mjesto Mahmuta Švrake. 

“Kada nije moguće izabrati člana Savjeta iz reda tužilaca kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta drugostepene disciplinske komisije, jedino moguće rješenje je sačekati popunu VSTS članovima koji dolaze iz reda tužilaca, što će se desiti u septembru”, saopštili su iz VSTS-a. 

Milan Tegeltija tvrdi da je slučajem Gordane Tadić ovladalo potpuno bezakonje. U prilog tome ide i činjenica da su predsjednik Savjeta, Halil Lagumdžija, i dvije potpredsjednice Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović Butigan glasali o međusobnom izuzeću iako su i sami bili  obuhvaćeni zahtjevom za izuzeće, i tako prekršili i Zakon. I protiv njih je podnesena prijava Kancelariji disciplinskog tužioca. U svemu Tegeltija vidi ostvarenje projekta SDA.

“Ne radi se o postupku koji je neki normalan postupak. Radi se o projektu smjenjivanja glavnog tužioca Gordane Tadić u cilju preuzimanja potpune kontrole SDA nad kompletnim pravosuđem BiH”, rekao je Tegeltija.

Očekivan je kolaps BH pravosuđa, tvrde i drugi pravnici iz Srpske. Korak unazad bio je, tvrde, i smjena Milana Tegeltije.

“Mnogi koji su željeli da vide leđa Milanu Tegeltiji su upravo na tom fonu pričali, smijenićemo njega, i imaćemo med i mlijeko u pravosuđu. Naravno da se ništa nije desilo i ništa se neće desiti. 800 žalbi svake godine moja institucija dobije na rad svog pravosuđa u BiH”, izjavio je Ljubinsko Mitrović, ombudsman za ljudska prava i profesor krivičnog prava.

Kao "šlag na tortu" stigao je i nametnuti Zakon Valentina Incka. I ubacio klip u točkove ionako uzdrmanog BH pravosuđa.



  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија