Tročanji umjesto Hana?

Kakav će uticaj na BiH imati izbor novog evropskog komesara za proširenje?

  • 11.09.2019. 19:06

Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostalih zemalja, i zato mi je drago što bi Laslo Tročanji mogao da postane novi evropski komesar za susjedske odnose i proširenje - poručio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. 

Teško je sada komentarisati personalna rješenja, ali treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen sa nizom unutrašnjih pitanja, ocjenjuje Dodik.

"Radujem se sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, pogotovo komesarom za proširenje. Mislim da je veoma važno što dolazi iz Mađarske, da oni imaju bolji senzibilitet nego neke druge evropske zemlje vezano za Balkan. U tom pogledu, ja mogu da izrazim zadovoljstvo. Ne znam ga, osim onoga što sam mogao da pročitam u njegovom CV-u", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Mađar koji će - ako prođe glasanje u Evropskom parlamentu - zamijeniti Johanesa Hana, ove godine je izabran u Evropski parlament kao kadar stranke Fides, na čijem je čelu mađarski premijer Viktor Orban. Prije toga je bio ministar pravosuđa u toj zemlji, član Ustavnog suda, kao i ambasador u Belgiji i Francuskoj. Sa izborom Tročanjija očekujem bolju poziciju Srbije, kaže profesor međunarodnih odnosa, Miloš Šolaja. Očekuje da će on nastaviti rad na proširenju EU.

"Da li će sada predstavnik Mađarske u EK, praktično delegat, možda više da radi na tome, pretpostavlja se da hoće, jer je Mađarska dio, na neki način, regiona jugoistočne Evrope. Tako da se računa da će biti aktivniji, i da će imati više obaveza da što prije privuče zemlje zapadnog Balkana Evropskoj uniji, one koje još nisu članice", ističe Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

U zadnjih šest mjeseci odnos srpskom pitanju na Balkanu se mijenja na bolje, i očekujem da se taj trend nastavi sa novim komesarom za susjedstvo i proširenje, ocjenjuje Nenad Stevandić, poslanik u bh. parlamentu. Podsjeća da je dosadašnji komesar, Johanes Han, htio da se na nivou BiH formira vlast.

"Čovjek iz Orbanove političke stranke ima nesporne evropske vidokruge, i nesporno je da je bio za proširenje EU na balkanske zemlje. Uključivanje BiH i Srbije, i to je ono što nas treba da raduje", kaže Nenad Stevandić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nominaciju Tročanjija u Evropsku komisiju je komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On smatra da će taj izbor mnogo značiti za evropski put Srbije, i da ona u narednom periodu može očekivati značajnu podršku.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.