Potpredsjednica VSTS-a

Jukić optužila Incka i strane ambasade da se upliću u rad pravosuđa

  • 10.06.2019.11:04

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić uputila je danas pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražeći od njih da obavijeste Ujedinjene nacije i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Na početku pisma Jukić za uplitanje u rad pravosuđa direktno optužuje Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, šefa OEBS Misije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ambasadora Velike Britanije u BiH, ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH, ambasadora Kraljevine Holandije u BiH i ambasadora Kraljevine Španije u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Naime, gospodin Incko i navedeni predstavnici ambasadori, kao i šef OEBS Misije u BiH, su svojim izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Prozivanjem Prvostepene stegovne komisije pri VSTS-u BiH te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju stegovnu odluku, isti su se umiješali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj državi. 

Ne bi bilo ništa sporno da se g. Incko, kao i gore navedene ambasade (koje su donirale za razvoj pravosuđa), „upletu“ u kontrolu efikasnosti pravosuđa, kao i kontrolu usklađivanja akata VSTS-a BiH sa evropskim tekovinama, jer su Poglavlja 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ i 24 „Pravda, sloboda i bezbjednost“ ključne oblasti u pregovorima naše države sa Europskom unijom.

No, niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija na način da vrši pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužilačkoj istrazi, disciplinskoj odluci, odluci Savjeta koja se odnosi na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija i svim drugim odlukama koje su propisane zakonom, na koji način se donose i ko ih donosi.

Upravo u Bosni i Hercegovini se može sve, pa i da pozivate pravosudne radnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore protiv nekoga istragu. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele.

O ovoj mojoj izjavi postoje svjedočanstva sudionika, čak i tonski zabilježena.

Da li su donacije pravosudnom sistemu ove države opravdanje da se ambasadori gore navedenih zemalja mogu miješati u donošenje sudskih, tužilačkih, disciplinskih i odluka o imenovanju u pravosudnom sistemu naše države?

Da li u njihovim državama postoje staklene i gumene sobe za nosioce pravosuđa i da li se od njih traži kako da postupe u kojem predmetu?

Da li bi Alešević već bio uhapšen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visoko pozicioniranog pravosudnog nosioca funkcije i jer je neovlašteno i protivzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe?

Da li bi gospodin Alešević mogao biti „nacionalni“ heroj zbog toga i još se pojaviti na protestima?

Da li bi ministar bezbjednosti u njihovim državama mogao organizovati proteste, tražeći rušenje trećeg stuba vlasti, a pri tome da bude opterećen tužilačkim istragama koje se vode protiv njega u tužilaštvu pred kojim je protestovao?

Naravno da u njihovim državama to ne bi bilo moguće, jer je njihov pravosudni sistem zaštićen od ovakvih napada, koji vode u anarhiju i jedno cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sistem.

Pravosuđe kroz svoje odluke tumači i zakon i niko nema pravo miješati se u te odluke.

Zakoni koji egzistiraju su veoma loši po građane i VSTS BiH je godinama tražio izmjene pojedinih odredbi, kako bi se došlo do boljih rješenja.

Mogu da kažem za sebe da nikada nisam imala nikakvog prekršaja, pa niti onoga u saobraćaju. Obavljala sam svoj posao korektno, odluke donosila u skladu sa zakonima, Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti osnovnih sloboda i prava građana i ocjenjena sam sa najvišim ocjenama u pravosuđu. Zbog mog stava da zastupam pravdu i zakone, kolege su me dva puta izabrale na funkciju člana Savjeta, a članovi Savjeta su me, takođe, izabrali za potpredsjednicu ove institucije. Sami znate da sam sudija opštinskog suda i da nisam imala čime da vršim pritisak na svoje kolege da me izaberu, nego su ih da glasuju za mene opredijelile upravo osobine koje posjedujem.

U VSTS-u BiH se nisam okoristila ni sa čim i moja plaća s paušalom je veća od plate predsjednika mog suda samo za 200 KM.

Imovinu koju sam imala kada sam stupila na dužnost u VSTS BiH imam i sada. Ista se nije povećala.

Kada završim mandat vraćam se na poziciju s koje sam izabrana na ovu dužnost, za razliku od drugih kolega, koji su se, još dok su bili članovi Savjeta, izabrali na više pozicije. Nemam ni jednog srodnika, ni bližeg ni daljeg, uposlenog ili imenovanog u pravosudnim institucijama.

Samo u pravosuđu sam preko 20 godina. Dakle, ja imam i stručni i moralni kredibilitet.

Nadalje, podsjećam da je Savjet prihvatio sve preporuke Evropske komisije u svezi izmjene pravilnika u VSTS-u BiH. Zbog toga smo dovedeni u situaciju da budemo neefikasni kod izbora nositelja pravosudnih funkcija, jer nismo mogli birati nosioce po starim pravilnicima. Ja sam se protivila usvajanju određenih pravilnika, koji nisu usklađeni sa postojećim zakonom ili bi doveli do neefikasnosti pravosuđa, dok je predsjednik Milan Tegeltija upravo bio taj koji je animirao članove Savjeta da prihvate sve te izmjene, jer nam je opredjeljenje ulazak u EU.

Stoga me čude ovakve reakcije stranih ambasada, posebno što iste nemaju ovlasti za to, isto kao što ni izvršna vlast naše države nema ovlasti da traži od pravosuđa kakve će donijeti odluke u sudskim postupcima ili VSTS-u BiH, s obzirom da i oni finansiraju pravosuđe.

Izjave gore navedenih osoba su dovele do toga da ni jedan građanin ove države više ne vjeruje ni jednom sudiji niti tužiocu, a to znači anarhija i slom pravosudnog sistema.

Gospodin Incko nikada nije iskoristio ovlasti, kada je mogao, da se ova država uredi u skladu sa evropskim tekovinama, jer iz nekog razloga ne „dira” u zakonodavnu i izvršnu vlast i nikada nije stao u zaštitu ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, kada ga je napadao neko iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Stoga vas molim da hitno reagujete i obavijestite EU i UN o gore navedenom skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenju odluka nosilaca pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine", navela je potpredsjednica VSTS-a.