Evropol

Jović: Prvi oficir za vezu biće iz Republike Srpske

  • 29.03.2021.08:58

U BiH je pokrenuta procedura upućivanja oficira za vezu u Evropsku policijsku službu (Evropol), a dogovor je da prvi predstavnik bude iz Ministarstva untrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Jović.

Jović je rekao da bi dalja opstrukcija međunarodne policijske saradnje dovela u pitanje vladavinu zakona, zbog nezakonite razmjene ličnih podataka građana, što bi imalo razne negativne implikacije i po BiH, ali i po Evropol.

On je za "Glas Srpske" rekao da su naredni koraci za uspostavljanje zajedničke kontakt tačke predstavnika, imenovanje koordinatora i dva zamjenika iz različitih konstitutivnih naroda i nivoa organizovanja, te preseljenje zaštićene aplikacije "Sinea" iz Direkcije u Ministarstvo, upućivanje oficira za vezu u sjedište Evropola.

Jović je rekao da je za preseljenje tehničke zaduženo Ministarstvo i Direkcija uz pomoć Delegacije EU u BiH.

On je podsjetio da je uspostavljanje zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, međuagencijsko tijelo, jedino mjesto, put i način da svi policijski organi u BiH razmjenjuju operativne informacije od značaja za bezbjednost sa Evropolom u skladu sa Ustavom BiH i standardima EU.

Na pitanje koliko je BiH izgubila jer uspostavljanje zajedničke kontakt tačke, a time i pune saradnje sa Evropolom, traje duže uz velike probleme i blokade, Jović je ogovorio da šteta po ugled države postoji, jer su pojedinci i neke institucije dovodili u pitanje dogovorene i potpisane odluke, pogotovo u vrijeme složene bezbjednosne situacije.

"Šteta može biti i mnogo veća jer su informacije razmjenjivane nezakonito, među kojima su i lični podaci građana", dodao je Jović.

Savjet ministara je na jednoj od posljednjih sjednica prihvatio odluku o dodjeli prostora Ministarstvu bezbjednosti za uspostavljanje zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom.