“Vučjak” ostaje otvoren dok se ne odredi nova lokacija

Još uvijek nije poznato kada će doći do selidbe migrantskih centara

  • 10.11.2019. 19:13

“Vučjak” ostaje otvoren dok se ne odredi nova lokacija za smještaj ilegalnih migranata unutar BiH, kaže gradonačelnik Bihaća. Šuhret Fazlić podsjeća da su gradske vlasti predložile lokalitet Lipa, ali ne pominje ništa u vezi sa protivljenjem srpskog stanovništva sa tog kraja takvoj odluci. 

Fazlić danas na malo šta ima odgovor, a jedino u šta je siguran je da je Bišćanima migranata preko glave. 

“Sigurno je jedino da se mi ne slažemo s tim da oni budu tu. To je sigurno, mi se ne slažemo s tim i ne dozvoljavamo da se povećava broj, ne dozvoljavamo da se produžava ugovor, ne dozvoljavamo da se prebacuje sa “Vučjaka” u “Biru”. E sada, šta će biti, kako će biti, ne mogu vam reći, ne može vam to niko reći”, poručuje Fazlić.

Šta se, ako niko ništa ne zna, može očekivati u petak, 15. novembra, kada ističe ugovor za smještaj migranata u prihvatnim centrima "Bira" i "Miral"? I to je, pet dana prije najavljenog iseljenja, pitanje bez odgovora. Zbog Lipe se protivi tamošnje stanovništvo, pritom, to je lokacija na kojoj tek treba da se izgrade kapaciteti, "Vučjak" je pretrpan, "Bira" i "Miral" takođe, pa još pred iseljenjem. Ionako dramatična situacija usložnjava se lošim vremenom. Zbog hladnoće, migranti u "Vučjaku", u šatorima, lože vatru da se zagriju što je dodatno zabrinulo volontere Crvenog krsta. 

"Doći će do gušenja migranata u šatorima. Ko će biti odgovoran? Hajdemo sada govoriti i o odgovornosti koju ćemo mi imati svi. Ja ne želim, evo želim ovim načinom da kažem da ja neću biti odgovoran, ni organizacija crvenog krsta za ono što se može desiti", kaže sekretar Crvenog krsta Bihać, Selam Midžić.

Predsjednica Republike Srpske danas poručuje da joj je žao što kantoni i opštine u Federaciji imaju problem sa migrantskom krizom, ali da se problem koji traje četiri-pet godina ne može riješiti preko noći. Stav je da Srpska ne može smještati migrante na svojoj teritoriji i ocijenjuje da je nerad Savjeta ministara u tehničkom mandatu i nepostojanje plana za rješavanje ovog pitanja pokazatelj nemarnosti vlasti na bh. nivou.

"Kada su u pitanju srpska povratnička sela ili prostori koji se nalaze u Federaciji, osmišljavati strategiju navodno rješavanja pitanja ili problema migranata na taj način apsolutno zaslužuje svaku osudu", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Posljednji podaci Službe za poslove sa strancima BiH pokazuju da se na njenoj teritoriji nalazi između šest i sedam hiljada migranata.