Još se ne zna ko je vezao štićenike u "Pazariću"

  • 03.05.2021. 19:58

Ko je za kriv - još se ne zna. Snimci i fotografije djece sa poteškoćama u razvoju vezane za radijatore i krevete u Zavodu "Pazarić", osvanuli su prije godinu i po dana. Prije tri dana je istekao rok za podizanje optužnice protiv odgovornih.

"Očekujemo od glavnog kantonalnog tužioca da odgovori: Da li je optužnica potvrđena, kada će biti potvrđena, da li je upućena na potvrdu Kantonalnom sudu u Sarajevu?", Sabina Čudić, poslanik u Parlamentu FBiH.

Na ova pitanja nam danas nisu odgovorili iz sarajevskog kantonalnog tužilaštva. Ranije su otkrili da se istraga vodi protiv tri osobe. Ali ne i koje. 

"Kada se radi o političkoj aferi, te optužnice osvanu odmah, kad se radi o ljudskim životima, to teče jako nedopustivo sporo", istakla je Aida Hrnjić, Udruženje za podršku porodicama sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

"Ovo je borba svih nas. Ono što mislimo mi našoj djeci i što želimo našoj djeci, ja vjerujem da i svi vi želite vašoj djeci", naglasio je Edo Čelebić, Savjet roditelja Zavoda "Mjedenica".

Stravične fotografije i snimci iz "Pazarića" u javnost su dospjele krajem januara 2019. Buknuli su i protesti u Sarajevu. Ubrzo je smijenjeno kompletno tadašnje rukovodstvo Zavoda. Novog direktora, Samira Suljagića, danas nismo dobili. U njegovoj kancelariji su nam kratko rekli da mu je, zbog praznika, neradni dan.