Broj novooboljelih pada

Još dvije žrtve virusa korona u BiH

  • 15.04.2020. 15:35

U protekla 24 sata dvije osobe preminule su u Covid-bolnici SKB Mostar, a broj novooboljelih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pada četvrti dan zaredom.

Po riječima savjetnika predsjednika Vlade HNK Darka Juke, preminuo je muškarac rođen 1959. godine s prebivalištem u Međugorju i žena iz Čitluka rođena 1945. godine. Preminuli je imao kardiološke smetnje i dijabetes, dok je preminula, takođe, patila od kardioloških problema.

U protekla 24 sata zabilježen je samo jedan novi slučaj Covida-19 u HNŽ, i to u Čitluku. Ukupno je u HNK do sada evidentirano 205 Covid-pozitivnih osoba, osam osoba je preminulo, a 16 osoba vode se kao oporavljene.

U mostarskoj Covid-bolnici trenutno se liječi 25 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru, a 12 na liječenju uz pomoć kiseonika.

– U Konjicu već dvije sedmice nemamo novih oboljelih, a u Mostaru posljednjih dana tek pojedinačne slučajeve koje brzo stavljamo pod nadzor i nemamo tu većih problema. U Čitluku i Čapljini preduzimamo daljnje korake kako bi i te dvije opštine stavili pod nadzor. Posljednje mjere pridonijele su poboljšanju situacije i vjerujem da ćemo u sljedećih sedam dana i te opštine imati pod kontrolom – kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK prim. dr. Nermin Avdić, prenosi Radiosarajevo.

Dr. Avdić rekao je da je širenje virusa u HNK usporeno i da su ostvareni do sada zacrtani ciljevi.

– Sljedeći naš strateški cilj je spriječiti, odnosno izbaciti virus iz zdravstvenih ustanova te spriječiti prodor virusa u staračke domove – istaknuo je dr. Avdić, najavivši pojačano testiranje osoba zaposlenih u domovima za stare i nemoćne te u ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja

Na novinarsko pitanje o mogućnosti popuštanja restriktivnih mjera, Juka je odgovorio da se još ne razmišlja u tom smjeru.

– Nismo još niti na vrhuncu epidemije, a kamoli u procesu njenog pada. Poruka je jasna: nema popuštanja, nema posustajanja, sve mjere koje su na snazi su tu kako bi zaštitile naše zdravlje i naše živote – utvrdio je Juka.