Visoki komesar Evropske Unije

Johanes Han predstavio izvještaj: BiH dobila pozitivno mišljenje

  • 29.05.2019. 19:10

BiH je dobila pozitivno mišljenje ali i "veliko uputstvo" kako dalje. Evropski lideri saglasni su da do dobijanja kandidatskog statusa moraju da se sprovedu ozbiljne reforme, a sve mora početi formiranjem vlasti.

"Danans smo takođe izdali izvještaj komisije o BiH i kandidaturi za Evropsku uniju, gdje je naveden niz prioriteta u području demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i javne uprave i reformi koje su potrebne kako bi zemlja krenula prema statusu kandidata i otvaranju pregovora", istakla je Federika Mogerini, potpredsjednik Evropske komisije.  

"A ključno je sada da se formiraju vlade na svim nivoima u BiH bez daljnjeg odlaganja i zašto to kažem, jer ne možemo nastaviti dalje korake ako nam vlasti nisu sugovornici na to spremni", naglasio je Johanes Han, visoki komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Jasne i precizne korake koje BiH mora da ispuni, Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH, predao je i Mioradu Dodiku. Predsjedavajući Predsjedništva je poručio da je BiH propustila još jednu priliku.

"Činjenica je da smo ranije na početku godine imali ozbiljan dogovor sa Evropskom komisijom da što je prije moguće završimo nekoliko važnih pitanja u BiH kako bismo u dobroj atmosferi mogli da uđemo u status davanja mišljene od strane Evropske komisije, a da negdje do kraja godine obezbedimo saglasnost i zemalja članica EU za status kandidata. Izgubljen je u jalovim političkim nadmetanjima ovdje u BiH", rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 
 
Formiranje Savjeta ministara prvi je uslov u napretku BiH na evropskom putu. Tek tada, EU će dobiti sagovornike sa kojima će pregovarati o daljim koracima. 

"Za realizaciju i ostvarivanje potrebnih političkih i ekonomskih kriterijuma potrebno je i mora postaojti prava volja za realizaciju onih temeljnih uslova na svim razinama. Nije dovoljno tek deklarativno se ponašati već konkretno djelovati i osigurati pravu promjenu", istakao je Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH.

Najvažnije korake u prošloj godini, zaključeno je danas u Briselu, postigle su Albanija i Sjeverna Makedonija. Evropska komisija je odlučila da sa njima, već narednog mjeseca, otpočne pregovore o članstvu. Pohvaljen je napredak u Srbiji, uz napomenu da treba da pokažu veću odlučnost na evropskom putu. Slična ocjena data je i za Crnu Goru.