Jakob Finci

Јevreji neugodno iznenađeni natpisima u Tuzli i Sarajevu

  • 20.07.2018. 11:29

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je danas da su Jevreji neugodno iznenađeni pojavom antisemitiskih natpisa u Tuzli i Sarajevu.

"Jednostavno, mada to nije neki preveliki incident, morali smo reagovati jer koga jednom zmija ujede, a Jevreje je i te kako ujela, taj se i guštera boji", rekao je Finci Srni. 

On je istakao da je bolje reagovati na vrijeme i skrenuti pažnju stanovnicima BiH da su Jevreji ravnopravni građani na ovim prostorima već više od 450 godina i da se nikada nikome nisu zamjerili, već da su uvijek pomagali kome god su mogli, zbog čega nisu zaslužili ovakav tretaman. 

"Mi znamo da je sad jedan trend mesijanstva u cijeloj Evropi, pa i šire, i da takvih incidenata ima svugdje, ali nismo se nadali da će se takvo nešto desiti i u BiH", naveo je Finci. 

Prema njegovim riječima, policija je snimila antisemitske grafite u Tuzli i Sarajevu i radi svoj posao. 

"Međureligijsko vijeće će ovo uvrstiti u svoju da kažem knjigu postupaka kojima se napadaju prava vjernika u BiH, to je redovan posao koji Vijeće radi", dodao je Finci, koji je član Skupštine ove organizacije. 

Član Jevrejske zajednice u BiH Igor Kožemjakin objavnio je su se u posljednjih nekoliko dana desila dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu i da se u oba slučaja radi o ispisivanju grafita na zgradama i ulazima zgrada u kojima žive članovi Jevrejske zajednice.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.