Sastanak Vučić - Ivanić

Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju

  • 08.08.2018. 13:07

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem istakao potrebu jačanja političkih odnosa i ekonomske saradnje Srbije i BiH, u duhu dobrosusjedstva i interesa kako građana Srbije, tako i sva tri konstitutivna naroda u BiH, a naročito srpskog naroda u Srpskoj.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim mjerama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i drugih projekata, koji bi doprinijeli boljem povezivanju ljudi, bržem protoku robe i kvalitetnijoj ekonomskoj saradnji, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Razmatrajući regionalnu situaciju, Vučić je Ivanića upoznao o stanju dijaloga Beograda i Prištine, istakavši potrebu postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost i ekonomski napredak.

lan Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najviše razgovarao o problemima koji opterećuju srpski narod u Republici Srpskoj i BiH, kao i na Kosovu i Metohiji, ali i o ekonomiji i infrastrukturnim projektima.

"Vrlo koristan sastanak na kojem je definisao nekoliko ključnih problema pred kojima stoji srpski narod jer u ovoj i idućoj godini treba riješiti ključne probleme sa kojima se već decenijama suočava", rekao je Ivanić novinarima.

On je naveo da su kao ključni problemi definisani "pozicija srpskog naroda u BiH, pravo Republike Srpske na postojanje, čvrsto jačanje njenih institucija i odbranu njene dejtonske pozicije".

Ivanić je napomenuo da je i Kosovo i Metohija među problemima koji su na sastanku definisani kao ključni.

"Ono sa čim se suočava Vučić je pitanje definisanja statusa Kosova i Metohije i pozicija našeg naroda tamo. Svi treba da čvrsto stojimo iza našeg naroda tamo", rekao je Ivanić.

Ivanić je precizirao da je sa Vučićem najviše razgovarao o problemima i izazovima koji opterećuju srpski narod "kako trenutno, tako i dugoročno".

"Vučić me je informisao o pokušajima da se postigne kompromis i trajno rešenje za Kosovo i Metohiju. Moj iskreni stav je da međunarodna zajednica, zaista, mora učiniti napor i pokazati širinu prema Srbiji i pokušajima da se nađe trajno rješenje", rekao je on.

Ivanić je ocijenio da Srbija iz ovoga mora izaći kao zemlja koja će sačuvati svoj obraz i dostojanstvo, kao i interes srpskog naroda.

"I u tom smislu, zaista, ključnu ulogu mogu imati posebno mećunarodne institucije", rekao je Ivanić.

On je rekao i da ga je Vučić informisao da će u Srbiji ubrzo biti gotovi projekti auto-puta prema Republici Srpskoj, i to "onaj dio od Kuzmina prema Bjeljini i onaj dio prema Višegradu".

"Tražio sam neku vrstu savjeta od Vučića kako je Srbija uspjela da smanji nezaposlenost i obezbijedi suficit u budžetu i ekonomski razvoj. To su ključne stvari sa kojima se u ovom trenutku suočava i privreda Srpske. Nama treba i radnih mjesta i stabilan budžet i postoje vrlo pozitivne sugestije", kaže Ivanić.

Ivanić je rekao i da se razgovaralo o odnosima Srbije i BiH.

"Naravno, zainteresovani smo za dobre odnose BiH i Srbije. Postoji tu još jedan dio inicijativa za poboljšanje privredne saradnje što je, takoće, izuzetno značajno", rekao je Ivanić.