CIK BiH

Izvan BiH moći će da glasa 77.584 birača

  • 14.08.2018. 10:02

Na predstojećim opštim izborima u BiH pravo glasa putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima imaće ukupno 77.584 birača, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

CIK je na jučerašnjoj sjednici donio odluku kojom se odbija upis u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9.136 birača, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi - nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo ili veći broj prijava (osam i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu. 

Žalbe na navedenu odluku, koja je objavljena na veb-stranici CIK-a, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH do 15. avgusta do ponoći, saopšteno je iz CIK-a. 

Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH da posjete njihovu veb-stranicu i provjere status njihove 
prijave i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe. 

Birači izvan BiH koji su prijave za registraciju dostavili izvan roka ili im je prijava odbijena, ukoliko imaju važeću CIPS-ovu ličnu kartu biračko pravo mogu ostvariti u BiH na dan izbora 7. oktobra. 

Znatan broj birača je dostavio dvije ili više prijava sa različitim adresama u inostranstvu. 

"CIK BiH je uzela u obzir posljednju navedenu adresu, zato pozivamo sve birače izvan BiH da provjere adresu na veb-stranici CIK-a BiH i ukoliko je nevalidna adresa da to odmah prijave putem mejla prijavapp@izbori.ba, a najkasnije do 15. avgusta do ponoći", navodi se u saopštenju. 

CIK je objavio novi pregled ovjerenih kandidatskih lista i kandidata, ali ovog puta po nivoima vlasti i po izbornim jedinicama. 

Iz CIK-a poručuju da će pregled odražavati dio sadržaja glasačkih listića koji se odnosi na redoslijed političkih subjekata i kandidata, te pozivaju političke subjekte i kandidate da još jednom provjere svoje podatke i da eventualne tehničke greške dostave u naredna 24 časa.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)