Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH

Izricanje presude za ratne zločine nad srpskim civilima u "Silosu"

  • 10.06.2021. 08:01

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreći će danas drugostepenu presudu Fadilu Čoviću i još šestorici optuženih za ratni zločin protiv srpskih civila u logoru "Silos" i drugim objektima na području opštine Hadžići.

Sud BiH je nakon održanog glavnog pretresa 5. jula 2018. godine izrekao prvostepenu presudu kojom su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember proglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Suda BiH.

Apelaciono vijeće ukinulo je ovu presudu kojom su optuženi bili osuđeni na kazne zatvora od pet do 10 godina i obnovilo suđenje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda je 30. marta 2021. godine obustavilo krivični postupak protiv Mustafe Đelilovića zbog smrti optuženog, dok je 20. maja 2021. godine rješenjem razdvojilo krivični postupak protiv Šerifa Mešanovića zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo BiH tereti Fadila i Halida Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića i Nermina Kalembera da su učestvovali u zlostavljanju srpskih civila u logoru "Silos" i drugim objektima na području opštine Hadžići.

Oni su optuženi da su učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, nanošenju fizičke i duševne patnje, oduzimanju prava na pravično suđenje, te odvođenju na prinudni rad lica srpske nacionalnosti.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок