Brojne reakcije na skandal u Sarajevu

Izostanak Džaferovića i Komšića diplomatski skandal

  • 15.12.2020. 19:15

Ono što niko nikada nije uradio, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH jesu. Sada nam se svijet smije. Pljuštale su danas reakcije na sve strane zbog takvog poteza ovog dvojca.

Da su Džaferović i Komšić štetu nanijeli samo BiH, nikako Ruskoj Federaciji, poruka je predsjednice Republike Srpske.

"To jeste diplomatski skandal da ne održite sastanak i da na njemu ne kažete šta mislite. Vjerujem da je njima teško održati taj sastanak, jer su to ljudi koji kada god dođe neka druga delegacija, pričaju o malignom ruskom uticaju i vjerovatno im je bio problem da se suoče sa čovjekom koji je predstavnik jedne takve države i dolazi u visoku posjetu BiH", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Komšić i Džaferović su izabrani predstavnici koji treba da, i u okolnostima i prilikama za koje smatraju da im nisu naklonjene, nađu načina da se ponašaju u interesu onih koje zastupaju, podsjeća prvi čovjek Naropdne skupštine. 

"Interes u BiH nije i ne može biti da se na ovako prizeman i nediplomatski način ponaša prema zvaničniku jedne od najvećih svjetskih sila", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjendik Narodne skupštine Republike Srpske.

Komšić i Džaferović su narušili diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja, ali i najavili novu krizu i napetost u BiH, ocjenjuje šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Može čovjek i razumjeti da se nakon izbora u SAD i signala koji su poslati protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, te sličnih signala od nekih evropskih funkcionera, probudila ambicija ratne garniture bošnjačkih lidera, ali niko normalan nije mogao da očekuje takav skandal koji svim građanima BiH priređuju Komšić i Džaferović", istakao je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

Neobično i neodgovorno, a i pokazuje da je Sarajevo protiv dosljedne primjene Dejtona, to je ocjena bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Živadina Jovanovića.

"Neodgovorno je jer se radi o jednom od najviših predstavnika, pre svega prijateljske savezničke zemlje, a drugo i stalne članice Saveta bezbednosti, zemlje koja je uložila ogromnu diplomatsku energiju i diplomatski kapacitet da se zaustavi građanski rat u BiH i da dođe do Dejtonskog sporazuma", rekao je Živadin Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije. 

Ponašanje članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića spada u diplomatske presedane i može se nazvati provincijskim vođenjem diplomatije, ocjenjuju analitičari. 

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм