Izmještanje migranata u Bihaću i Kladuši za desetak dana

  • 07.09.2020. 19:38

Za danas nije bilo planirano izmještanje migranata iz kampa "Bira" u Bihaću i "Mirala" u Kladuši. Narednih dana, u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH ćemo vidjeti u kom pravcu ćemo ići sa izmještanjem, kaže za ATV, Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

U narednih desetak dana, trebalo bi da krene izmještanje, i to tako da maloljetni i punoljetni migranti budu razdvojeni. 

"Mi smo njihove predstavnike obavijestili, znači, kad je u pitanju "Bira" i "Miral", već u ovih narednih deset dana krenuti izmještanje u prihvatni kamp "Lipa". Ono što vidimo da jedan broj migranata napušta centre pa ćemo vidjeti kad krenemo sa aktivnostima koliko migranata će biti u ta dva centra. 
Imamo 250 nekih maloljetnih osoba, to su te ranjive kategorije kad će biti spreman da ih premjestimo u krizni centar "Duje" u istočnom Doboju", rekao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK. 

Inforamcije i video snimci koji su se pojavili juče, a za koje su federalni mediji tvrdili da migranti, masovno, u kolonama napuštaju migrantski centar "Miral", nisu tačne, kaže ministar Kljajić. Snimak koji je objavio jedan medij iz Federacije, je od prošle godine kada je uklanjano ilegalno šatorsko naselje oko kampa "Miral", objašnjava Kljajić.

Moramo poslati jasnu poruku da BiH ne može biti spavaona za izbjeglice koje čekaju svoj put u zapadnu Evropu i da svi oni koji ne ispunjavaju uslove da imaju tretman migranata da ih treba vratiti u njihove domicilne zemlje, što je jasna politika i što smo mi u Savjetu ministra utvrdili kao neku od naših politika, kaže za ATV Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Migrantska kriza BiH postaje sve veći i nepodnošljiv teret, a veliki je problem, kaže Tegeltija, što izuzev Republike Srpske, u BiH ne postoji jasan stav i odnos prema migrantima. 

"Migranti znaju kuda su krenuli tj. u zemlje zapadne Evrope i njihova ruta je prema granici, gdje se nalazi USK. Na ovaj način dok god oni mogu da čekaju da budu u kampu i čekaju trenutak kada će da pređu mi ćemo imati ovu situaciju. Tog trenutka kada BiH pokaže da ona nije zemlja koja je doboro došla takvoj vrsti migranata i da ćemo ih vratiti tamo odakle su došli mi ćemo se susretati sa ovim problemom", istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.  

U kampu Borići, u centru Bihaća smješteni su žene i djeca migranti njih oko 600, u "Biri" se broj migranata sa više od 2.000 posljednjih mjeseci smanjio na nekoliko stotina migranata, u Sedri imamo oko 700, na ulicamam je oko 1.500 migranata, tako trenutnu situaciju sumira Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća. Ni jedan od kampova, za nas nije trajno, već iznuđeno rješenje poručuje Stambolija. 

"Nama treba adekvatan odgovor dražve, da se USK i grad Bihać, rasterete kada je su u pitanju migranti. Grad Bihać nepošteno nosi teret skoro dvije i po godine migrantske krize zajedno sa Velikom Kladušom. Tako da ne stekene se utisak da je "Lipa" trajno rješenje za grad Bihać, to je iznuđeno rješenje", naglasio je Jasmin Stambolija, pomoćnik gradoančelnika Bihaća. 

Policija USK nije pitala vlasnike parcela, na entitetskoj granici, da na njih dovozi i ostavlja migrante na tzv. ničijoj zemlji. Ta zemlja ima vlasnike, a policija USK je pokazala nevjerovatnu praksu, na koju iz međunarodne zajednice nisu reagovali, poručuju iz Odbora za zaštitu Srba iz FBiH. 

"Selmo Cikotić, neka se dozove pameti, neka ode u Krajinu, neka postroji policiju, neka dovede u red migrantsku krizu. Ili neka podnese ostavku. Garantujem da je ovo smišljena akcija MUP USK da Srbe istisnu sa graničnog pojasa iz USK. Sigurno je da je ova migrantska kriza kontrolisana od bošnjačke političke elite koja želi da time Srbe pomjera, oni gdje god kontrolišu MUP-ove uvijek te migrante guraju prema srpskim selima kako bi te Srbe makli iz tih sela", istakao je Đorđe Radanović, Odbor za zaštitu Srba FBiH. 

Radanović kaže da je prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Bihaća, ali da i dalje stoji u ladici. Migrantsku krizu treba da rješavaju insittucije BiH koje su jedine po ustavu nadležene da rješavaju migrantsku krizu, poručili su iz Odbora za zaštitut Srba u Federaciji.  

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?