Reagovanje OEBS-a

Izmjene Krivičnog zakona FBiH podrivaju borbu protiv korupcije

  • 21.06.2018. 11:09

Misija OEBS-a u BiH izrazila je zabrinutost u vezi sa najnovijom odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izmijeni Krivični zakon FBiH, ističući da ta odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije, nego je podriva.

"Misija smatra da odluka Predstavničkog doma da izmijeni Krivični zakon FBiH u vezi sa krivičim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kao jednim od krivičnih djela korupcije, predstavlja djelimičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način", naveo je u pisanoj izjavi šef Misije OEBS-a Brus Berton. 

On je istakao da je zabrinjavajuće odluka o izmjeni zakona donesena u skraćenom postupku i bez odgovarajuće rasprave. 

"Misija smatra da će, ako ova izmjena bude usvojena, ona vjerovatno imati direktan uticaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara koji dolaze iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH", naveo je Berton. 

Zato, ocijenio je on, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije, već je podriva. 

U izjavi se napominje da su sve političke strukture u BiH, uključujući one u FBiH, iskazale svoju posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije, te da Misija OEBS-a u BiH poziva Parlament FBiH da donosi odluke koje odražavaju tu posvećenost. 

Misija OEBS-a u BiH poručuje da će nastaviti pažljivo da prati dalji razvoj događaja u vezi sa ovim pitanjem i ona ostaje posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина