Bariša Čolak

Izmjene Izbornog zakona moguće do maja 2020. godine

  • 08.12.2019. 16:16

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Bariša Čolak /HDZ BiH/ smatra da bi pitanje izmjene Izbornog zakona BiH moglo da bude riješeno kroz legislativu najkasnije do maja naredne godine.

"Važno je izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se mogli provesti izbori u Mostaru, osigurao legitiman izbor i legitimno predstavljanje u Domu naroda federalnog Parlamenta i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH", rekao je Čolak.

Kada je riječ o sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, Čolak je rekao da to podrazumijeva promjenu Ustava BiH, što je dosta zahtjevno pitanje jer je potrebna kvalifikovana većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor nude rješenja da se i te presude, od kojih su neke stare desetak godina, sprovedu, ali nama je prioritet promjena Izbornog zakona u smislu legitimnog izbora i predstavljanja u Domu naroda i Predsjedništvu BiH", naveo je Čolak.

On kaže da su realni izgledi da Savjet ministara bude formiran do kraja godine, kao i da će u tom periodu profunkcionirati i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čime se stvaraju neophodne pretpostavke za ubrzani rad na reformama.

"Hrvatska iduće godine predsjedava Savjetom EU i to će BiH biti vjetar u leđa. Nemamo vremena za gubljenje i što prije svi zajedno krenemo i kvalitetnije radimo prije ćemo i probleme riješiti", naglasio je Čolak.

Kada je riječ o unutrašnjim reformama, Čolak ističe da su one neophodne skoro u svim sektorima, saopšteno je iz HDZ-a.

"Po određenim pokazateljima oko milijardu evra, što kreditnih, što drugih sredstava, stoji na raspolaganju, najviše u vezi sa infrastrukturom", naveo je Čolak.

On dodao da su funkcioneri HDZ-a i HNS-a predvodnici evropskog i evroatlanskog puta BiH, te da je neophodno nastaviti reforme ključne za napredak.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.