Dragan Čović

Izmjene Izbornog zakona BiH uslov za uspostavljanje vlasti

  • 15.10.2018. 09:55

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da su izmjene Izbornog zakona BiH uslov za uspostavljanje vlasti i da je vrlo jasno da vlast neće moći biti formirana bez HDZ-a i HNS-a BiH.

"Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstva sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definisati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH", rekao je Čović za današnji zagrebački "Večernji list" izdanje za BiH. 

Prema njegovim riječima, HDZ će sačekati rezultate izbora, a do tada će pronaći partnere sa kojima će biti moguće promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da se uđe u izbornu kampanju, bez obzira o kojem nivou je riječ, a da nisu sprovedene osnove legitimnog zastupanja. 

"Ustavni sud je utvrdio da su konstutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to niko ne može ignorisati", poručio je Čović. 

Ističući da bi vlast bila brzo formirana da su izabrani legitimni predstavnici na svim nivoima, pa i Predsjedništvu, Čović je rekao da ne smije biti nikakve krize, ali da je uslov dobiti partnere za izgradnju potpuno nove BiH i novih odnosa. 

Prema njegovim riječima, HDZ ima isti odnos prema svim mogućim partnerima u budućoj vlasti, pa tako i prema SDA. 

"Onaj ko je spreman sa nama graditi evropsku BiH kako bi hrvatski narod bio ravnopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen, kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakom nivou vlasti", istakao je Čović. 

Lider HDZ BiH konstatovao je da je značajan broj Bošnjaka na izborima izabrao dva člana Predsjedništva BiH. 

"Radi se o jednom dijelu radikalnih političkih stranaka u Sarajevu koje vide BiH kao unitarnu i jednonacionalnu koja, opet ću ponoviti, nikada neće biti takva. Ja iskreno zagovaram partnerstvo i prijateljski odnos sa našim bošnjačkim prijateljima. Nikada se neću umoriti od te priče", kaže Čović. 

On je čestitao predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku izbor za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

Podsjećajući da sa Dodikom ima dobre odnose Čović je rekao da je za njega najvažnije da je riječ o čovjeku sa kojim dogovoreno funkcioniše. 

"Ne krijemo da postoje vidne razlike, a jasno je da nismo saglasni o članstvu u NATO, ali zajedno nas vuče potreba da se obezbijedi apsolutna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda", naveo je Čović. 

Lider HDZ BiH rekao je da ga trenutno ne interesuje nijedna funkcija u vlasti i da mu je prioritet pokušaj realizacije ravnopravnosti Hrvata.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)