Direktor KCUS

Izetbegovićeva odbila sve prijedloge Vlade KS

  • 05.04.2021. 12:25

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, odbila je sve prijedloge Vlade Kantona Sarajevo, rekao je Edin Forto, kantonalni premijer, nakon sastanka predstavnika KCUS-a i Vlade tog kantona

"Ne želi da se formira stručno tijelo koje bi ispitalo respiratore i njihovu ispravnost", rekao je Forto.

Kako je dodao tražili su da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo od Vlade FBiH i federalnog ministrarstva kako bi se utvrdile stvarne činjenice o onom što s KCUS-a tvrde, ali su svi naši zahtjevi odbijeni.

Ističe da su neke stvari dovedene u pitanje, ali da je rukovodstvo KCUS-a potvrdilo da je jedno pismo objavljeno ovog vikenda autentično.

"Oni tvrde da se prvo objavljeno pismo nije pojavilo, a da drugo postoji i da je dio interne komunikacije“, isitče Forto.

Kaže da su odbili i da federalna inspekcija uđe u KCUS.

"Mi ćemo danas tražiti od federalnog ministarstva i inspekcije da se utvrdi šta je tačno iz ovog pisma za koje su iz KCUS-a kazali da postoji", naveo je.

Forto je za danas najavio i hitnu sjednicu Vlade KS zbog stanja na KCUS-u.

Haris Vranić, ministar zdravlja KS, ponovio je da Sebija Izetbegović nije privatila njihove zahtjeve, te dodao kako se u narednom periodu mora uspostaviti dosta bolja komunikacija s KCUS-om.

"I na neki način se mora vratiti u pravne tokove i prestati biti zatvorena tvrđava zdravstvenog sistema unutar Kantona Sarajevo",  istakao je Vranić.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima.

Nakon sastanka iz Vlade KS je rečeno da su tražili da inspekcija uđe na KCUS, da se formira stručno tijelo iz Federalnog ministarstva i vlade, u koje bi ušli svi suosnivači, kako bi se utvrdile činjenice, a bilo je govora i o famoznim pismima.

(Nezavisne)

Тагови: