Lider SDA

Izetbegović se nada formiranju vlasti do kraja oktobra

  • 05.10.2019. 19:09

Ako obje strane budu spremne na kompromis, moguće je da vlast na zajedničkom nivou bude formirana do kraja oktobra - optimistično je poručio Bakir Izetbegović, lider SDA, uoči današnje sjednice Glavnog odbora te stranke.

To će, kaže, biti moguće samo ako ne bude uslovljavanja. Ipak, prvi Bakir Izetegović ne odustaje od ANP-a, uslova koji formiranje vlasti koči već godinu dana.

"Mislim da se približavaju, ipak, stavovi. Neću govoriti detalje, ima tu pregovora, prijatelji iz međunarodne zajednice pomažu, prijatelji iz NATO-a pomažu, tako da mislim da bi moglo biti rješenja već u oktobru. Ako ne bude pretjeranih tvrdoglavosti sa druge strane", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Iz SNSD-a stiže jasan odgovor - od početka pregovora imamo jasne principe, od kojih nećemo odustati. Predsjednica Republike Srpske jedinog krivca za neformiranje vlasti skoro godinu dana nakon izbora vidi u Sarajevu, koje je, kako kaže, previše skučeno, zbog mržnje i konstantne priče o agresorima. Predstavnici SDA i drugih stranaka koji opstruišu formiranje vlasti u skladu sa voljom građana su klasični politički agresori - ocjenjuje Željka Cvijanović.

"Oni nas drže u blokadi ovdje, vrše agresiju na politička prava građana Republike Srpske, time što spriječavaju da se formira vlast, pa da između ostalog budu kredibilni, da imamo kredibilnog partnera", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

O ključnom kamenu spoticanja za formiranje vlasti, slanju Godišnjeg nacionalnog plana u Brisel, danas se govorilo u Banjaluci na konferenciji "Akcioni plan za članstvo/MAP". Pošto Republika Srpska preferira dobre odnose sa Rusijom, a Federaciji BiH je bliži NATO, rješenje se samo nameće - ocjenjuju u Evroazijskom bezbjednosnom forumu.

"Onda bi logičan izlaz bio iz ovog problema - da ne bi bilo majorizacije i drugih problema koji proističu iz majorizacije - da se opredijeli BiH da ne naginje ni jednoj ni drugoj strani, i da ne privlači kao magnet velike sile da ukrštaju koplja na njenoj teritoriji, i da ostane vojno neutralna", naglasio je Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma, Beograd.

Sa konferencije u Banjaluci je poručeno da članstvo u NATO savezu traži punu saglasnost predstavnika dva entiteta i tri naroda u BiH, te da međunarodna zajednica ne bi trebalo da preferira samo jednu stranu. Učesnici su takođe istakli da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu nije uslov za evropske integracije.