Obraćanje na GO SDA

Izetbegović opet "u ofanzivi": Republika Srpska se militarizuje mimo Ustava

  • 27.05.2019. 09:11

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da suverenitet ne pominje i "ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Milorada Dodika".

Izetbegović je to rekao na svečanoj sjednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često "zajedno, nasmijani i zagrljeni", prenosi Kliks.

"Čemu onda vjerovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čoveku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako "Republika Srpska nema vojsku, ali ima srpski narod", kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, Republiku Srpsku naziva "Zapadnom Srbijom" i ne odustaje od "glorifikovanja Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca".

"Ne sankcioniše četnike koji pjevaju pjesme o tome kako će ponovo teći krvava Drina, prave četničke parkove po Republici Srpskoj, podižu spomenike Draži Mihailoviću", rekao je Izetbegović.

On je za Dodika rekao da se dolaskom na vlast postepeno pretvorio od socijaldemokrate u agresivnog nacionalistu, navodeći da već deceniju opstruira vitalno važne procese za zemlju i njene građane, poput procesa pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO.

"Postavlja se neizbježno pitanje: Gdje su granice Dodikovih igara? Hoće li Dodik jednoga dana preći sa riječi na djela, i zaista pokušati da dovrši ono što je Karadžić počeo prije 27 godina? I šta treba da bude naš odgovor na sve to?", kazao je Izetbegović.

Govoreći o Rusiji, on je rekao da je ta zemlja sve prisutnija u regionu i da sve pristrasnije staje na stranu Srba u Srbiji i BiH, ali i da SAD, uprkos politici koju vodi predsjednik Donald Tramp, ne odustaje od uticaja na Balkanu.

Foto: Klix