Prisustvovao promociji filma zločincu Imamoviću

Izetbegović ponovo veliča ratne zločince i negira zločine nad Srbima

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2021. 18:47

Bakir Izetbegović nastavlja da veliča ratne zločince i negira zločine nad srpskim stanovništvom. Tako je prije dvije večeri, u Goraždu, prisustvovao promociji filma o nepresuđenom ratnom zločincu Zaimu Imamoviću, inače komandantu ozloglašene muslimanske formacije “Labud“, čiji je pripadnik bio i nedavno uhapšeni Edin Vranj. Za Izetbegovića i SDA, Imamović, baš kao i Vranj su heroji i branioci BiH. ATV je u posjedu krivične prijave iz 1993. godine protiv Imamovića i još petnaest lica za koja se sumnjiče da su počinili ratni zločin u Goraždu i oko Goražda nad srpskim civilima, djecom, ženama i starcima.

"Jer postoji osnov sumnje da su: Navedena lica dana 14.2.1993. godine kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, naređivale da se izvrši napad na civilno stanovništvo i civilna naselja, vršili ubistva, nečovječno postupali, protivzakonito odvodili lica u koncentracione logore, čime bi počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Stav 1. preuzetog iz Krivičnog zakona SFRJ", stoji u krivičnoj prijavi iz 1993.

Da nisu bili branioci već napadači nad srpskom nejači govore i brojni dokumenti i dokazi koje je izignorisalo i još ignoriše BH Tužilaštvo. Još 1993. godine ubijanje srpskih civila u Goraždu i oko Goražda okarakterisan je kao genocid, jer su ubijane žene i djeca. 

"Nažalost to je već praksa bošnjačkog rukovodstva, prije svega Bakira Izetbegovića da veličaju osvjedočene ratne zločince, kao što je i sam Imamović, kao što pokušavaju veličati Edina Vranja koji je bio dio istih struktura koji su činili strašne ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima VRS u goraždu, ali i okolnim mjestima, dakle šalje se vrlo loša poruka", izjavio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Zbog hapšenja Vranja, šalje poruke i obrušava se već danima Bakir Izetbegović na Srbiju i njenog predsjednika. Aleksandru Vučiću poručio je da mu sada ne trebaju srpske vakcine, žito i lijepe riječi, već da na miru, kako kaže, pusti tzv. branioce BiH, to jeste one koji su vršili zločine nad srpskim stanovništvom. Da sa Izetbegovićem nema suživota već odavno je jasno srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"To je samo dokaz da mi nemamo šta ovdje  s njima tražiti, niti oni sa nama i to je moja poruka. To što neki Amerikanci ili Evropljani u Briselu misle da je to samo stvar retorike apsoliutno griješe, to je suština Izetbegovićeve retorike, on što kaže, on stvarno tako misli. Oni nas mrze, neće s nama, mi njih ne mrzimo, nećemo s njima i to je to", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

O srpskom stradanju u Goraždu, ali I humanosti i junaštvu srpske vojske i ljekara, još svjedoče arhivski snimci. Miodrag i Miomira Spasojević, ranjena djeca iz izbjegličkog goraždanskog konvoja koji je napadnut u Kukavicama ostali su zauvijek bez majke, ali su se u bolnici igrali sa, tada, malom Minkom Živojević, djevojčicom iz Goražda čiji su život, uz molbe muslimanske komande, spasili pripadnici Glavnog štaba VRS i srpski ljekari. O tome ćutalo se tada, baš kao i danas. 



  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм