Lider SDA

Izetbegović o inicijativi za preispitivanje imena RS : "Upalio sam svjetlo i prozvao odgovorne"

  • 20.02.2019. 11:25

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za Glas Amerike, između ostalog, komentarisao je odnose te stranke s bh. blokom, HDZ-om i SNSD-om, političku situaciju, ali i moguće scenarije u BiH i regionu ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska kaže da je on samo "upalio svjetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala".

Bivši član Predsjedništva BiH je dao svoje mišljenje i o mogućem ishodu na relaciji Beograd - Priština, ali i odnosu BiH i Kosova.

"Jedina veza između Kosova i BiH je što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima. Na to ne možemo šutjeti i treba podsjetiti na tu stvar kada se počnu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda", smatra Izetbegović.

On smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

"Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti na srpsko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetiti prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke.

Isprobavaće se reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer pa će se odlučivati za nove korake ili će se stati. Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smjeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat, koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi", zaključio je Izetbegović.

Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм