Izetbegović: Ništa nismo dogovorili, budžet do kraja mjeseca, izbori u novembru

  • 20.05.2020. 22:45

Nikakav dogovor nije postignut na večerašnjem sastanku čiji je domaćin bio američki ambasador u BiH Erik Nelson, a kojem su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, te lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Razgovarano je o izborima, MMF-u te evropskom putu naše zemlje.

"Naši prijatelji amberički ambasador i ambasador EU, pokušavaju da pomognu da se prevaziđu nesporazumi da stvari profunkcioniraju bolje, da se ubrza evropski put BiH, da dosegnemo taj status kandidata, da se riješe i trenutačni problemi, poput aktivacije MMF-ovog aranžmana", rekao je Izetbegović. 

On je naveo kako će naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti razgovora o Mostaru. 

"Ništa definitivno nismo noćas dogovorili niti riješili, ali smo na tragu kada je u pitanju 330 miliona evra, koji bespotrebno stoje, koji trebaju da siđu na teren prema budžetima, da ćemo tu stvar riješiti i optimista sam u vezi s Mostarom, da su šanse povećane", rekao je Izetbegović. 

Kada je riječ o MMF-u, on je istakao kako SDA insistira na poštivanju Ustava. 

"Ne može Savjet ministara BiH narediti Federaciji kako će izvršiti unutrašnju distribuciju, ne može unositi kantone u Savjet ministara. Na kraju krajeva, FBiH može da ignoriše to, može gospodin Bevanda da napiše šta god hoće, FBiH može to drugačije da raspodijeli, tako da bit će sutradan sjedinca Savjeta ministara, ja ću noćas razgovarati sa ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledat ćemo da riješimo tu stvar da novac ne stoji više", dodao je Izetbegović. 

"Ja mogu govoriti o sebi, ali ako imate neke tvrdoglave stavove s druge strane koji su iracionalni, ne znam ni da ih objasnim niti imam rješenje za njih, ali evo probat ćemo". 

Kada je riječ o izborima, on je rekao kako misli da će se oni održati u novembru. 

"Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore", rekao je Izetbegović. 

Тагови: