Reizabran na funkciju predsjednika stranke

Izetbegović: Ne odustajem od apelacije o imenu Republika Srpska

  • 14.09.2019. 18:08

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je, nakon što je reizabran na funkciju predsjednika stranke, da nikada neće odustati od "borbe protiv diskriminacije" kada je riječ o nazivu Republika Srpska, te da je prihvatanje krize u formiranju vlasti jedini način da BiH krene naprijed.

Izetbegović je rekao novinarima da je "učinio sve da BiH izađe iz krize", ali da "ima istorijskih momenata kada je jedini način da se krene naprijed prihvatanje krize".

"Sa ovakvim ponašanjem gospodina Dodika, nama je bolje prije se suočiti sa tim nego kasnije", rekao je Izetbegović.

Govoreći o apelaciji kojom bi se osporio naziv Republike Srpske, Izetbegović je rekao da "nikad neće odustati od borbe protiv diskriminacije".

"Jedna od onih koje bodu oči jeste ta diskriminacija da se jedan entitet zove samo po jednom narodu. Kad ćemo šta raditi, o tome ćemo odlučiti", rekao je Izetbegović.

On kaže da je ovaj put reakcija međunarodne zajednice, sudija u Ustavnom sudu, a prije svega ljudi u srpskom korpusu koje ne predstavlja Dodik, bila takva da je procijenjeno da tome nije čas.

"Nije nikakva sramota u politici se predomisliti i na tome pričekati. Evo, predomislili smo se i pričekat ćemo", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je na drugi redsjednički mandat od četiri godine izabran na Kongresu stranke kao jedini kandidat, nakon što su ga sve organizacije u sastavu ove stranke jednoglasno nominovale za tu funkciju.

Na Kongresu će danas biti izabrani potpredsjednici SDA, članovi Glavnog, Etičkog i Nadzornog odbora.

Biće usvojen Statut SDA, kao i programska deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана