Nova sabotaža SDA

Izetbegović zbog Komšića hoće da otme jedno ministarstvo od Srba

  • 06.04.2019. 19:07

Demokratska fronta Željka Komšića ulazi u vlast na nivou zajedničkih institucija, ali, ni nakon potpisanog sporazuma sa SDA, nije najjasnije čije resore bi ta stranka mogla da traži ili da dobije. 

Uslov HDZ-a bio je da se DF, pošto u vlast ulaze sa Bakirom Izetbegovićem, izjasni kao dio bošnjačkog bloka i da dobije neko od ministarstava koje će pripasti Bošnjacima. Jedno je jasno – srpska neće dobiti. To je stav lidera SNSD-a, Milorada Dodika koji tvrdi da je Izetbegović od njega tražio da se, zbog DF-a, Srbi odreknu jednog resora u Savjetu ministara.

"On traži sada od srpske strane da pored predsjedavajućeg imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja da dovedem Marka Pavića? Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem “šta je s njima, imaju i oni svoje poslanike unutra. Prema tome, dajte ljudi, ako nešto hoćete da se ovde uradi. Ja mislim da je BiH u najtežoj institucionalnoj krizi do sada," rekao je Dodik.

U potpisanom sporazumu SDA i DF-a, između ostalog, piše da će se dvije stranke zalagati za NATO put BiH, evropske integracije i vladavinu prava. Lider SDA, čini se, promijenio je priču. Umjesto tri resora, kako je načelno ranije i dogovoreno, sada bi jedan više. 

"Ne možete tražiti, ako imate manje ruku u Parlamentu od ovog bloka SDA, DF i ne znam ko će još s nama biti, ako je to dvocifreni broj ruku, da vi imate više pozicija u Savjetu ministara. Deset godina taj blok, u skladu sa Ustavom koji kaže da će narod biti proporcionalno zastupljen, ima četiri ruke. Dakle, redovno je problem u tome što se traži više i što se traži više i što se traži da neko ustukne i odustane, i da se na račun njega proširite," rekao je Bakir Izetbegović.

Ako je suditi po ranijim izjavama lidera HDZ BiH, Dragana Čovića, DF neće dobiti nijedan od tri resora koji će pripasti Hrvatima. Pošto srpskom narodu pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, prvi resore biraju Bošnjaci, zatim Hrvati, pa Srbi. Sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA biće održan naredne sedmice u Mostaru, ali je, zbog posljednjih dešavanja u stranci Bakira Izetbegovića, neizvijesno kako će na to reagovati Milorad Dodik i Dragan Čović, i da li će konačan dogovor uopšte biti postignut do maja.
 

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)