Ponovo zvecka oružjem

Izetbegović: BiH se treba bolje naoružati!

  • 18.11.2018. 19:31

Bosna i Hercegovina se mora naoružavati, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući bh. Predsjedništva. Srbija i Hrvatska troše novac na skupo oružje a mi moramo držati ravnotežu jer, kako tvrdi, slabost privlači agresiju.

To je agresivna retorika, a i ništa mu drugo nije preostalo, stižu reakcije iz Republike Srpske. O naoružavanju je Izetbegović govorio na godišnjici osnivanja Sedme muslimanske brigade Armije BiH u Zenici. 

"Jačaćemo jedinstvo patriota, jačaćemo svijest, jačaćemo odbrambenu moć ove zemlje. Nikad više neće se ponoviti '92. godina. Nikad više ne dajte da nas zateknu nespremne, neorganizovane, nejedinstvene, nenaoružane. Nikad više. I radi nas, i radi njih", kaže Izetbegović.

Ako smo jaki i organizovani, niko nas neće napasti, kaže Izetbegović. Samo to mu je i ostalo - da zvecka oružjem, smatra Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu bh. parlamenta i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH

Očito je da se radi o politici koja nema odgovor ni na jedno važno pitanje za građane ove zemlje. Jedino što je ostalo Bakiru Izetbegoviću je da prijeti oružjem. Očito je to jedna politika koja je dovedena do kraja. Novo ništa nema da se obeća, a naročito nema šta da se ispuni", kaže Majkić.

Agresivnom retorikom Bakir Izetbegović pokušava da ojača svoju poziciju i da se predstavi kao bošnjački lider i patriota, ocjenjuje Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

"Mislim da u BiH treba više radnih mjesta, da se popravi ekonomska situacija, a ne naoružanje. Ne znam kome je oružje dobro donijelo. Tako da su to po meni poruke za svaku osudu. Vjerovatno u ovom momentu treba neki lider, patriota u bošnjačkom korpusu, i očigledno je da je veliki dio bošnjačke političke elite je suprotstavljen, ili su protivnici, gpspodinu Bakiru Izetbegoviću", kaže Jerinić.

Demilitarizacija prema prijedlogu Milorada Dodika, a ne dodatno naoružavanje, je rješenje za BiH, smatra vojno-politički analitičar, Miroslav Lazanski. Ako je Izetbegović mislio da se samo jedan narod u BiH naoružava, na takve izjave bi međunarodna zajednica morala da obrati pažnju, smatra Lazanski.

"Vojska BiH je jedinstvena, i nemoguće je da se u okviru te vojske naoružavaju posebno Bošnjaci. Šta to znači, oni su u zajedničkim kasarnama, pa će u kasarni jedna soba imati više oružja od druge sobe, to je malo smiješno", kaže Lazanski.

Ovo nije prvi put ove godine da je odlazeći član Predsjedništva govorio o jačanju namjenske industrije u svrhu naoružanja. Prošlog aprila, Izetbegović je pozdravio proizvodnju oružja u BiH, govoreći da se ono proizvodi "za tržište, ali i za ne daj bože".

Тагови: