Sarajevo

Izbori će se održati: BiH dobila budžet za 2020. godinu

  • 29.07.2020. 19:15

BiH konačno ima budžet. Nakon što je na hitnoj sjednici Doma naroda jednoglasno usvojen Izvještaj Zajedničke komisije oba doma bh. parlamenta o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija BiH, nema više prepreka za održavanje lokalnih izbora, zakazanih za 15. novembar.

Konsenzus oko budžeta trebalo bi da nam bude vodilja kako ubuduće da se dogovaramo, smatra Dušanka Majkić.

"Koliko smo bili ili nismo bili u pravu vidi se po tome kako je zakon prošao na zajedničkoj komisiji. Dakle, usvojeno je ono što je Dom naroda jednoglasno usvojio na sjednici Doma naroda. Svih šest amandmana koji su predloženi su dobili prolaznost, i odluka je donesena praktično konsenzusom", rekla je Dušanka Majkić, delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Svaki dogovor u BiH, naročito u izbornoj godini, je težak, ali stvari se ipak kreću napred - kažu o dogovoru o budžetu u Klubu Bošnjaka. Iz hrvatskog Kluba poručuju da im je drago što je Izvještaj usvojen jednoglasano, i da usvojeni budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH nije prenaduvan.

"Kazao sam da smo činili kompromise i činili ustupke. I uvijek ćemo mi to raditi u interesu države BiH. I ovo je mala cijena, kakvu smo mi u prošlosti plaćali", istakao je Asim Sarajlić, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH.

"Ovaj budžet podrazumijeva i prepoznaje finansiranje potreba koje se nalaze na nivou BiH. Nažalost, budžet BiH po Zakonu o finansiranju je jako mali u odnosu na budžet recimo federalni, koji je preko pet milijardi maraka", naglasila je Lidija Bradara, delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Stekli su se uslovi za redovno finansiranje izbora, i njihovo održavanje neće biti ugroženo, izjavio je predsjedavajući Doma naroda, Nikola Špirić. Onima koji bi radije vidjeli drugačiju strukturu budžeta poručuje da je to iracionalno sa stanovišta Ustava BiH.

"Ja želim da kažem da je ustavna konstitucija BiH takva da ona dobija administrativni budžet. Tako da ove priče o razvojnim, socijalnim komponentama - to su priče populističke. One realno ne stoje, zapravo ustavna konstitucija je takva da 90% ili glavninu budžeta se potroši na finansiranje administracije BiH", istakao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Pojedini delegati nisu bili zadovoljni budžetom, ali su rekli da je i on bolji od neusvojenog budžeta, koji bi dodatno zakomplikovao već složenu situaciju u BiH. Ovogodišnji budžet BiH iznosi 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija, dok će se ostatkom servisirati spoljni dug.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.